Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 december 2017

Houdbaarheidsdatum medicijnen voor veel Nederlanders onleesbaar

Het blijkt een grote ergernis onder Nederlanders: kleine lettertjes op onder meer voedingsetiketten, medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dat komt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 12.000 Nederlanders. Zo ervaart van de mensen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes de helft problemen bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dit geldt ook voor personeel in de zorg. Een leesbril biedt niet altijd de oplossing. Wat dan wel? Een leesbaar lettertype en duidelijk contrast. Zo wordt gemeld in een persbericht aan Careality.

Medicijnverpakkingen en bijsluiters ook met leesbril problematisch
Van de medewerkers in de gezondheidszorg die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes loopt 51 procent hier vooral tegenaan bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters. Daarnaast heeft 40 procent moeite met het lezen van de houdbaarheidsdatum van medicijnen. Opvallend is dat het overgrote deel van de mensen (76%) die in deze sector werkzaam zijn én een leesbril dragen, nog steeds moeite heeft met het lezen van teksten op geneesmiddelen.

Leesbril wordt zo lang mogelijk uitgesteld
Uit het onderzoek blijkt dat men het dragen van een leesbril het liefst zo lang mogelijk uitstelt: bijna de helft (48%) van de mensen met een leesbril heeft het hulpmiddel niet direct aangeschaft terwijl zij al wel ongemak ervoeren. Als we eenmaal aan de leesbril zijn, voelt 55 procent zich onthand zonder. Toch vergeet 31 procent van de Nederlanders die een leesbril nodig hebben deze regelmatig mee te nemen. Dit leidt tot situaties waarbij het moeilijk of niet kunnen lezen van kleine lettertjes tot ergernissen kan leiden en in sommige gevallen ook gevaarlijk kan zijn.

Leesbril lost niet alles op
Simone Stad, optometrist bij Specsavers: Naarmate men ouder wordt gaat het gezichtsvermogen achteruit en krijgt men moeite om voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Zo wordt het lezen van kleine lettertjes moeilijker. Een leesbril kan dit compenseren, maar dit is niet altijd genoeg. Ook het vermogen om contrast te zien vermindert namelijk, waardoor bijvoorbeeld kleine lettertypes en bepaalde kleuren lastig te lezen zijn op een gekleurde achtergrond. Dit kan problemen en ergernissen opleveren bij het lezen van etiketten of bijsluiters. De leesbaarheid kan al eenvoudig verhoogd worden door een groter lettertype en een sterker kleurencontrast.”

Top tien ergernissen
Naast etiketten van voedingsmiddelen en bijsluiters zijn er nog tal van andere situaties waarbij kleine lettertjes een bron van ergernis zijn. Uit het onderzoek komt de volgende top tien ergernissen:

  1. Etiketten van voedingsmiddelen (53%)
  2. Medicijnverpakkingen of bijsluiters (50%)
  3. Handleidingen (39%)
  4. Contract en/of arbeidsvoorwaarden (39%)
  5. Houdbaarheidsdata (37%)
  6. Recepten (35%)
  7. Boeken (33%)
  8. Kranten (32%)
  9. Computer of tablet (31%)
  10. Menukaarten in restaurants en café’s (30%)

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers Nederland in november 2017. In het onderzoek is een groep van 12.222 Nederlanders geënquêteerd over verschillende oog- en zicht gerelateerde onderwerpen.


Deel dit bericht:


Careality