Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
22 februari 2011

Verontrustende berichtgeving over kruidenpreparaten onjuist

Er gaan allerlei berichten rond dat kruidenpreparaten na april 2011 niet meer zouden zijn toegestaan. De berichten bevatten veel onjuistheden, wat zorgt voor grote verwarring. In een persbericht legt NPN uit hoe het zit.

Het bericht gaat over kruiden die als kruidengeneesmiddel worden verkocht. Voor kruiden die als voedingssupplement worden verkocht is dit niet van toepassing. In Nederland komt een groot deel van de kruiden als voedingssupplement voor, denk aan de kruidenpreparaten met Echinacea, valeriaan of Sint-Janskruid. Deze kunnen gewoon als voedingssupplement op de markt blijven.

De Europese Richtlijn 2004/24/EG uit 2004 stelt dat traditionele kruidengeneesmiddelen die voor inwerkingtreding van de wet op de markt waren, zijn toegestaan tot 30 april 2011. Dit gaf bedrijven 7 jaar de tijd om hun kruidengeneesmiddel onder de nieuwe EU wet te registreren. Op 30 april 2011 loopt de overgangsperiode af en mogen alleen kruidengeneesmiddelen die onder de nieuwe EU wet zijn geautoriseerd nog op de markt zijn.

In Nederland verzorgt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de registratie van kruidengeneesmiddelen.

De productcategorieën voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen hebben beiden een eigen wetgeving. Het is aan de fabrikant om te bepalen hoe een product gepositioneerd wordt in de markt en daarmee aan welke wetgeving het product moet voldoen.

NPN is de branchevereniging voor producenten, groothandelaren, importeurs en distributeurs van gezondheidsproducten. Dit zijn voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en natuurcosmetica.

Voor meer informatie:
Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN), Mevrouw S. Geurts,
Telefoon: 033 – 245 60 01, E-mail: info@npninfo.nl

 Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality