Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
26 februari 2013

Minister Edith Schippers (VWS): “Canesten Gyno blijft bij de drogist”

De bijsluiter van Canesten Gyno bevat alle noodzakelijke alarmsymptonen en het zelfzorggeneesmiddel blijft daarom verkrijgbaar bij drogisterijen. Dat antwoordt Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers op vragen van Kamerlid Henk van Gerven van de SP. Dit meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven vandaag in hun nieuwsbrief en op www.drogistensite.nl

foto: Bayer Consumer Healthcare (eerder geplaatst op Careality.nl 23/6/12)

Van Gerven stelde vragen naar aanleiding van een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad waarin beweerd werd dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onder druk werd gezet om vaginale antischimmelmiddelen op de vrije markt te brengen. Volgens de minister heeft het CBG dit oordeel onafhankelijk gegeven.

Uitstellen
Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen met vaginale klachten een bezoek aan de huisarts zo lang mogelijk uitstellen. Ze wachten lang af en proberen ondertussen verschillende (niet geregistreerde) middelen die zonder recept te krijgen zijn. Het CBG geeft daarom de voorkeur om in de periode vóór raadpleging van de huisarts, gebruikt te maken van een geregistreerd zelfzorggeneesmiddel. In een onderzoek geven vrouwen ook aan eerder met een behandeling te beginnen als ze het geneesmiddel zonder recept kunnen kopen.

Diagnose
Dat was genoeg reden voor het CBG om de status van Canesten Gyno te veranderen naar uitsluitend-Apotheek en Drogist (UAD). Het CBG vindt het belangrijk dat dit middel op een laagdrempelige manier verkrijgbaar is, zonder tussenkomst van de huisarts. In 2010 besloot het College nog de uitsluitend-recept-status (UR) te handhaven
voor geneesmiddelen als Canesten Gyno, omdat er een risico was dat vrouwen zelf een verkeerde diagnose zouden stellen. Uit latere onderzoeken bleek dat het stellen van een verkeerde zelfdiagnose bij de eerste symptomen hoe dan ook kan gebeuren of het geneesmiddel nu wel of niet UR is.

Bijsluiter
Daarnaast is het zo dat risico’s op complicaties niet vergroot worden door de UAD-status van Canesten Gyno, aldus het CBG. Schippers geeft in haar antwoorden aan dat duidelijk in de bijsluiter moet staan dat de huisarts geraadpleegd moet worden als de klachten niet overgaan. Het CBG blijft het gebruik en de bijwerkingen van Canesten Gyno in de gaten houden.


Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality