Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
8 februari 2014

Combinatie omega 3/6 vetzuren even effectief als ADHD-medicatie

Inname van een omega 3/6 vetzuurcombinatie heeft vergelijkbare positieve effecten bij kinderen als ADHD-medicatie (methylfenidaat), een veel voorgeschreven farmaceutisch middel.  De effecten van omega 3/6 vetzuren op gedrag- en leerproblemen zijn al eerder aangetoond. Nu zijn ook de effecten van een specifiek voedingssupplement met omega 3/6 vetzuren rechtstreeks tegenover methylfenidaat én een combinatie van het geneesmiddel en vetzuursupplement gezet. De uitkomsten zijn op 24 januari 2014 online gepubliceerd in het Journal of Attention Disorder. Dit meldt Springfield Nutraceuticals in een persbericht aan Careality.

In Nederland heeft 2 tot 6% van de kinderen de diagnose ADHD (bronnen: Buitelaar & Kooij 2000; ten Have e.a. 2006; Gezondheidsraad 2000; Polanczyk e.a. 2007; Swanson e.a. 1998). ADHD is de meest voorkomende psychiatrische aandoening tijdens de kinderjaren. Kinderen met deze diagnose kunnen zich vaak moeilijk concentreren op school en zijn zeer beweeglijk. Dit heeft bij veel kinderen een negatieve invloed op de schoolprestaties en kan ernstige gedragsproblemen geven.

ADHD-medicatie
ADHD-medicatie methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Artsen schrijven het middel steeds vaker voor bij kinderen met aandachtstekort met hyperactiviteit (ADHD). In 2011 gebruikten in totaal 38.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar methylfenidaat. Het ministerie van Volksgezondheid pleit dan ook voor het verminderen van het aantal voorschriften van ADHD-medicatie.

Nieuw onderzoek
Een groep van 90 kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar heeft deelgenomen aan deze nieuwe studie die twaalf maanden duurde. Zij werden in drie groepen ingedeeld:

-Een groep kreeg omega 3/6 vetzuren (558 mg EPA, 174 mg DAH en 60 mg GLA in de bijzondere verhouding 9:3:1).
-De tweede groep kreeg methylfenidaat (1 mg per kg lichaamsgewicht)
-De derde groep kreeg een combinatie van beiden (0,8 mg per kg lichaamsgewicht en de vetzuren).

In alle drie de groepen werd een aanzienlijke en significante verbetering van de ADHD-symptomen bereikt. Het effect van methylfenidaat trad sneller in (binnen één maand) dan van de omega 3/6-vetzuren (na drie maanden). (…)

In de studie is gebruik gemaakt van Eye Q omega 3/6-vetzuren.

Voor meer informatie:
Springfield Nutraceuticals BV – Oud-Beijerland, telefoon: 0186-626173
www.springfieldnutra.com


Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality