Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
16 juni 2014

Consumentenbond: doktersrecept tot drie keer duurder dan zelf iets kopen

Neprofarm ZelfzorgadviesblokUit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014 blijkt dat bij eenvoudige gezondheidskwalen een recept via de huisarts tot wel drie keer duurder is dan een zelfzorgmiddel dat men zelf koopt bij apotheker of drogist. Zelfzorgmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts zijn goedkoper dan vergelijkbare receptmedicijnen die onder het eigen risico vallen. De helft van de Nederlanders maakt het eigen risico niet vol en betaalt de duurdere receptmiddelen dus helemaal zelf. Dit meldt Neprofarm in een persbericht aan Careality.

Een rekenvoorbeeld van de Consumentenbond laat zien dat een receptgeneesmiddel voor bijvoorbeeld huidschimmel (Ketoconazol 30 gr zalf) € 17,58 kost, en een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel (Miconazol 30 gr zalf) € 5,50. Bovenop de productprijs voor een receptgeneesmiddel komt namelijk nog € 12,00: € 6,00 voor de receptverwerking in de apotheek en € 6,00 voor de eerste terhandstelling.

De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, zijn pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), verkoudheid, hoesten, verstopping en schimmelinfecties. Bij dit soort klachten is een receptgeneesmiddel meestal niet nodig en volstaat zelfzorg.

De Consumentenbond roept consument/patiënt op om aan de huisarts te vragen of er in plaats van een voorgeschreven medicijn een zelfzorgalternatief is, als de huisarts daar niet zelf over begint. Carl Jakobs, campagneleider zorg: “Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren.”

(foto: Neprofarm)


[s2If !current_user_can(access_s2member_level0)]Op de hoogte blijven van branchenieuws?
Bent u nog geen Exclusive member waarmee u direct toegang krijgt tot een volledig, als Exclusive aangemerkt, nieuwsartikel op de Careality website? Vraag dan een Exclusive-account aan door u te laten registreren. De kosten zijn slechts € 1,95 (ex.btw) per maand)*, daarmee krijgt u direct toegang tot het volledige artikel en het toekomstige actuele branchenieuws!

*Na registratie ontvangt u van ons een factuur voor een jaarabonnement, deze is alleen schriftelijk uiterlijk één maand voor einde abonnement opzegbaar.

[theme-my-login]

 


Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality