Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
26 november 2014

L’Oréal reikt jaarlijkse For Women In Science-beurzen uit

LÓréal for Women in Science logo 2014Woensdag worden in Amsterdam voor de derde keer de For Women In Science-beurzen uitgereikt. Met deze beurzen stimuleren initiatiefnemers L’Oréal en UNESCO excellente vrouwelijke wetenschappers: met als uiteindelijke doel meer vrouwen in de top van de wetenschap. Met de jaarlijkse wetenschapsprijzen, die wereldwijd al bijna 2000 vrouwelijke wetenschappers in 110 landen hebben geholpen, verwachten de initiatiefnemers bij te dragen aan de emancipatie van vrouwen in de wetenschap. Vooral in Nederland, waar slechts 1 op de 6 hoogleraren
vrouw is, geen overbodige luxe.

Cijfers van de stichting Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) laten zien dat er in Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn, maar dat slechts 16,3% van het aantal hoogleraren een vrouw is. Daarmee staan we bijna onderaan de ladder in Europa, net boven België, Luxemburg en Cyprus. Hoewel het aantal vrouwelijke hoogleraren in de afgelopen tijd is gestegen zal het in dit tempo nog tot 2058 duren voordat er een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is bereikt in de topfuncties van de wetenschap.

“Ook in de wetenschap is er voor vrouwen nog steeds sprake van een glazen plafond: bij iedere stap in hun carrière ondervinden zij meer belemmeringen dan mannen. Hoe hoger de functie op de universitaire carrièreladder, hoe lager het aantal vrouwen: bewezen is zelfs dat vrouwelijke wetenschappers gemiddeld 2,5 keer meer moeten publiceren om op gelijk niveau met hun mannelijke collega’s te worden beoordeeld. Daarnaast speelt ook het – helaas nog steeds – gebrek aan toegang tot bepaalde netwerken een rol”, zegt Lidwien Poorthuis van het LNVH.

Dat is één van de redenen geweest voor cosmeticaconcern L’Oréal om, samen met partner UNESCO, in 2012 te beginnen met het uitreiken van de Nederlandse For Women in Science-beurzen: als onderdeel van een programma dat wereldwijd prijzen toekent aan talentvolle vrouwelijke wetenschappers en beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. “Wij investeren voortdurend in onderzoek en cosmetische innovatie om te kunnen blijven ontwikkelen en zijn ervan overtuigd dat de wetenschap behoefte heeft aan meer vrouwen. Niet alleen voor de balans op de arbeidsmarkt, maar ook voor de pluriformiteit in de wetenschap. Ons initiatief For Women in Science moet daar aan bijdragen”, aldus Inge Kaaijk-Wijdogen van L’Oréal.

LÓréal for Women in Sience 2014 MaryamKavousi

LÓréal for Women in Science 2014 SimoneVanDerBurg

In Nederland gaan de twee wetenschapsbeurzen, mede mogelijk gemaakt door het LNVH en het Netherlands Institute for Advance Study (NIAS), dit jaar naar Maryam Kavousi (foto rechts) en Simone van den Burg (foto links). Kavousi (39), artsonderzoeker, kreeg de beurs voor haar onderzoek naar de risico’s bij het voorspellen van de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Van Den Burg (43), universitair docent, gaat met haar beurs een onderzoek doen dat moet bijdragen aan het ethische en politieke debat over het delen van gen-informatie bij de screening van pasgeboren baby’s.

De winnaars krijgen met een beurs van 25.000 euro ook de ruimte om enkele maanden in alle rust te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze NIAS in Wassenaar.


Deel dit bericht:


Reacties zijn gesloten.

Careality