Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
21 april 2015

Vitamine K2 verbetert flexibiliteit bloedvaten

Onlangs is een belangrijke studie van de Universiteit van Maastricht verschenen in de online-versie van het wetenschappelijke tijdschrift Thrombosis and Haemostasis. De publicatie bevestigt dat MenaQ7 vitamine K2 niet alleen leeftijdsgebonden vaatstijfheid remt, maar ook een opmerkelijke verbetering laat zien in de flexibiliteit van de bloedvaten.

Dit onderzoek is de eerste in zijn soort, waarin het langetermijneffect is bekeken van vitamine K2 (menaqui- none-7) op de gezondheid van de bloedvaten. De Nederlandse studie bevestigt een verband dat eerder al uit twee grote Nederlandse bevolkingsstudies (waarbij ruim 20.000 mensen betrokken waren) naar voren kwam, namelijk een lager risico op kalkafzetting in de aderen bij een hogere consumptie van vitamine K2 uit de voeding. De nieuw gepubliceerde studie is uitgevoerd onder 244 gezonde, postmenopauzale vrouwen tussen de 55 en 65 jaar. Het laat zien dat aanvulling van de voeding met vitamine K2 resulteert in vermindering van de vaatstijfheid.

Elasticiteit verbeterd
Vaatstijfheid neemt toe met het ouder worden en is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bijzonder aan deze studie is dat er gebruik is gemaakt van een vitamine K-dosis die binnen het voedingsbereik valt. De ene helft van de studiegroep kreeg drie jaar lang 180 microgram (mcg) natuurlijke vitamine K2 per dag, in de vorm van menaquinon-7 (MK-7), en de andere helft kreeg een placebo. Na 3 jaar was er in de vitamine K2-groep geen toename opgetreden in de vaatstijfheid. In tegendeel, de elasticiteit van de vaatwand was zelfs verbeterd.

Minder kalkafzetting
Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium in de botten blijft en niet in de vaatwand gaat zitten. Kalkafzetting in de bloedvaten heeft een negatieve invloed op iemands levensverwachting. Verkalking van de vaten kan je tien jaar ouder maken, afhankelijk van de mate van verkalking.Verder heeft aanvulling met vitamine K2 een gunstig effect op de bloedspiegels van een eiwit dat een zeer belangrijke rol speelt in het tegengaan van aderverkalking.

mena q71

Vitamine K2
Vitamine K2, in de vorm van menaquinone-7, komt oorspronkelijk uit gefermenteerde voedingsstoffen. Bacteriën, zoals Bacillus liche- niformis uit korstmos en Bacillus subtilis natto uit gefermenteerde soja, kunnen grotere hoeveelheden vitamine K2 produceren. Deze natuurlijke vitamine K2-vorm is goed opneembaar, blijft veel langer in het lichaam en heeft een sterkere werking dan andere vitamine K-vormen.

In deze studie is gebruik gemaakt van MenaQ7 vitamine K2 180 microgram. MenaQ7 Forte van Springfield Nutraceuticals bevat 180 micro- gram natuurlijke vitamine K2 kristallen. Dit biedt een grotere zuiverheid van meer dan 95% pure menaquinone-7. MenaQ7 Forte bevat de 100% trans-vorm – de gewenste vorm voor menselijke consumptie.


Deel dit bericht:


Careality