Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
29 april 2015

Beneluxakkoord: Makkelijker kopen en verkopen in Benelux

De premiers van België, Luxemburg en Nederland kondigen vandaag maatregelen aan die moeten leiden tot één gezamenlijke detailhandelsmarkt. Daarmee wordt het voor winkeliers makkelijker om grensoverschrijdend te handelen en voor consumenten eenvoudiger om te kopen over de grens. Topprioriteiten zijn het gelijktrekken van regels, vereenvoudigen van btw-afdrachten en voorlichting over ondernemen over de grens. De maatregelen creëren straks één markt van 28 miljoen consumenten. Er ontstaat meer concurrentie, waardoor de prijzen scherper worden en meer innovatie mogelijk wordt.

Heythuysen3De winkeliers van de Benelux zijn blij met het initiatief. Margriet Keijzer, secretaris Europa: “Wij willen stappen maken. De Benelux doet haar reputatie als grondlegger van Europese integratie hiermee eer aan en speelt een voortrekkers-
rol. Door het gelijktrekken van regels kunnen producten, diensten en werknemers straks moeiteloos de binnengrenzen van de Benelux passeren.”

Praktijkvoorbeelden
Een winkelier kan zijn gehele assortiment nu niet zonder meer in een ander land verkopen. Eerst moeten de verpakkingen worden aangepast. Zo mag bijvoorbeeld chocolademelk verkocht in Nederland, in België geen chocolademelk genoemd worden als het op basis is van cacao in plaats van gesmolten chocolade. Een ander voorbeeld is het retourneren van pakketten. De route van Antwerpen naar Roosendaal is circa vier keer zo duur als die van Rotterdam naar Roosendaal, terwijl de afstand hetzelfde is. Luxemburgse winkeliers moeten bijvoorbeeld scheermesjes inkopen tegen een prijs die hoger is dan de verkoopprijs in Duitse supermarkten.

De Benelux traditioneel aanjager van Europese interne markt
De Europese interne markt voor producten zou in 1992 afgerond moeten zijn. Nu, 23 jaar later, ondervinden winkeliers en consumenten nog steeds belemmeringen in grensoverschrijdend verkopen en aankopen. Op Europees niveau is het bijvoorbeeld nog steeds niet gelukt om regels en procedures rondom consumentenbescherming, btw en accijnzen recht te trekken. Gezamenlijk zijn de Benelux-landen even sterk als de grotere EU-lidstaten en kunnen ze betere concurreren met internationale spelers.

(beelden: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality