Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 mei 2015

Winkelier profiteert niet van dalende diefstalcijfers

Het aantal winkeldiefstallen bleef in 2014 nagenoeg gelijk. De misdaadcijfers van het CBS laten zien dat winkeldiefstal nog altijd een groot probleem is in Nederland. Detailhandel Nederland is bezorgd over deze cijfers. Met de stichting Afrekenen met Winkeldieven neemt zij zelf het initiatief om het aantal winkeldiefstallen terug te dringen.

Heythuysen3De misdaadcijfers over 2014 laten een forse daling van criminaliteit zien. Deze daling geldt niet voor het aantal winkeldiefstallen. Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit: “De winkelier profiteert helaas niet van de dalende misdaadcijfers, het aantal keer dat een winkeldiefstal werd geregistreerd is nauwelijks gedaald. En dit zijn slechts de gevallen waar aangifte van is gedaan. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger.” Jaarlijks wordt voor meer dan honderden miljoenen uit Nederlandse winkels gestolen.

Detailhandel Nederland wil dan ook dat de aanpak van winkeldiefstal meer prioriteit krijgt. Van Steeg: ”De cijfers tonen aan dat extra inzet van politie en justitie broodnodig is. Er zijn de afgelopen jaren veel initiatieven genomen om het doen van aangifte makkelijker te maken, maar de winkelier merkt daar weinig van.” Daarom neemt Detailhandel Nederland zelf het initiatief om de aanpak van winkeldiefstal te versterken. De kosten die voor Afrekenen met Winkeldieven worden berekend, de regeling waarmee de winkelier €181,- kan vorderen op de winkeldief, worden teruggebracht van €40,- naar €38,- per claim.

Van Steeg: “Iedere winkeldiefstal moet worden bestraft en de compensatie voor de winkelier moet zo hoog mogelijk zijn. We streven naar een nog grotere bekendheid van Afrekenen met Winkeldieven.  Bij iedere aangifte zou standaard de €181,- moeten worden geclaimd. Hoe meer winkeliers de regeling consequent toepassen, hoe groter de preventieve werking.” Uit cijfers van stichting Afrekenen met Winkeldieven blijkt dat claims sneller op de daders worden verhaald. In 2014 werd bijna 65% van de claims direct aan de winkelier betaald. Mocht het succes niet direct zijn, dan volgt een incassotraject. Op deze manier wordt bijna 80% van de claims op de daders verhaald.

Detailhandel Nederland cijfers winkeldiefstallen 2005-2014

(foto’s: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality