Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
10 juni 2015

Sanias: fris, duidelijk en professioneel

Aurobindo Ferdinand Ten KateVanaf deze maand zullen alle OTC-zelfzorgproducten van het voormalige Actavis in een nieuwe verpakking en onder de naam Sanias op de markt verschijnen. Deze nieuwe merkpositionering is versneld mogelijk gemaakt door de overname van Actavis door Aurobindo.

De meer dan dertig OTC-zelfzorgproducten van het voormalige Actavis stromen in onder de merknaam Sanias, afgeleid van het Latijnse Sanitas, gezondheid. “Een eenduidige en heldere, korte naam”, vindt Ferdinand ten Kate die sinds januari als manager marketing & communications verantwoordelijk is voor de marketing en communicatie van Aurobindo binnen de Benelux. “We hadden behoefte aan een merkpositionering en de overname heeft dat snel mogelijk gemaakt. Alle OTC-zelfzorgproducten hebben een nieuwe, frisse verpakking waarop de gebruiksindicatie duidelijk wordt vermeld.” De zelfzorgproducten van Sanias zijn opgedeeld in categorieën en elke categorie heeft zijn eigen kleur. Binnen een categorie heeft ook elke werkzame stof een aparte kleur, zodat de consument gemakkelijk kan navigeren binnen de categorie. Ten Kate: “Uit consumentenonderzoek blijkt dat de nieuwe verpakking goed aanslaat: de consument begrijpt direct waarvoor het product bedoeld is en waardeert de nieuwe uitstraling met een 8,5. Deze uitkomst sluit naadloos aan bij de merkbelofte, een duidelijke, consumentvriendelijke verpakking.”

Toegankelijke kwaliteit
Sanias geeft met de nieuwe verpakking direct meer onderscheid met het huismerk en generieke merken, vertelt Ten Kate. “De zelfzorgproducten van Actavis waren in de generieke hoek gepositioneerd, waardoor je enige onderscheidende waarde de prijs is. Andere toegevoegde waarde bleek moeilijk te verkopen. Met name het afgelopen jaar positioneerden we ons liever tussen huismerk en A-merk, de plek die interessant blijft voor de consument maar waarmee je als ondernemer nog een marge kunt behalen. Deze positionering kiezen we voor Sanias ook; een uitstekend A-merk voor een toegankelijke prijs.”

Middenklasse
Niet alleen de consument, maar ook de ondernemers zijn enthousiast over de nieuwe positionering van Sanias. “Ondernemers haken graag in bij ons nieuwe merk omdat het makkelijk verkoopt en meer oplevert. Degenen die nog twijfelden omdat ze producten van Actavis naast het huismerk te veel vonden, kiezen nu gemakkelijker voor Sanias, een merk met uitstraling en de ondersteuning van een globale speler. Vergelijk het met de supermarkt; je hebt daar een A-merk, een huismerk en een middenklasse. Binnen zelfzorg was er bijna geen middenklasse en die ruimte nemen wij met Sanias in.”

Full service pakket
Vanaf mei en juni treedt Sanias voor het eerst naar buiten. Met  campagnes in de vakbladen informeren de accountmangers de klanten en wordt het eerste Sanias product, een desinfecterende handgel, geïntroduceerd. De andere Sanias verpakkingen stromen vanaf juli in. Sanias zal net als Actavis tijdens seizoenspromoties in een permanente display worden gepresenteerd. Ten Kate: “De permanente display van Actavis gaf het hele segment een boost. Een ondernemer liet ons weten dat hij door onze activiteiten zijn OTC segment van 32% naar 40% van de totale omzet zag groeien. Sanias geeft ons door de slagkracht van Aurobindo nog meer power om speciale acties te ondernemen. Geen enkel ander OTC merk is zo breed en heeft zoveel producten. Daarachter staat een bedrijf dat verstand heeft van OTC, zich verdiept in de markt, bereid is te investeren en een zo compleet mogelijk full service pakket levert.”

Loratadine_Sanias_10mg_30stuksIn de printeditie die vanaf 9 juni te lezen is, staat een onjuiste verpakking van de Loratadine Sanias 10mg afgebeeld. De verpakking hiernaast is juist.


Deel dit bericht:


Careality