Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
11 juni 2015

Winkeliers: provincies het is klaar met de outletcenters

De komende vier jaar zetten de meeste provincies vol in op het versterken van de detailhandel. Dat blijkt uit een analyse van coalitieprogramma’s van provincies door Detailhandel Nederland. In bijna alle coalitieprogramma’s krijgt verbetering van winkelgebieden prioriteit en wordt er niet gesproken over het ontwikkelen van nieuwe outletcenters. Gemeenten gingen in het verleden vaak de concurrentie met elkaar aan, waardoor veel winkelleegstand is ontstaan. De provincies gaan streng sturen op het bijbouwen van winkels en regionale afstemming tussen gemeenten. Detailhandel Nederland schrijft dit in een persbericht aan Careality.

A.S. Watson Kruidvat Sluis Zws VlNederland heeft volgens winkeliers voldoende outletcenters. Na de ontwikkeling van Sugarcity in Halfweg is de outletgroei in Nederland voorbij, de consumenten en toeristen kunnen worden bediend. Daarnaast is het ontwikkelingsmodel van bestaande outlets een structurele toevoeging van winkelmeters en Nederland heeft al het hoogst aantal vierkante meters winkel per inwoner van Europa. Jildau Schuilenburg: ”De provincies moeten met wortel, maar zeker ook met de stok aan het werk om gemeenten te stimuleren om realistische plannen op te stellen voor de toekomst van winkelstraten in Nederland. Grootschalige uitbreidingen en wilde plannen voor outletcenters zoals in Winschoten, Assen en Zevenaar zijn niet meer van deze tijd.”

In maart stond in de Retailagenda van minister Kamp dat de provincies in het belang van de sector regie moeten voeren over detailhandelsbeleid. De winkeliers van Nederland zijn van mening dat met de inhoud van de nieuwe coalitieprogramma’s een snel succes is geboekt. Schuilenburg: “Er is echt een cultuurbreuk zichtbaar bij de inzet van provincies als bijvoorbeeld Utrecht en Flevoland. Het is klip en klaar dat bemoeienis van de provincie hoognodig is.”

Winkeliers zijn ook tevreden over de plannen van de provincies Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland en Noord-Holland. In deze provincies klinkt vooral de noodzaak voor regie op gemeentelijke ontwikkelingen. In Noord-Nederland is vooral oog voor het in stand houden van het voorzieningenniveau, omdat er veel krimpregio’s zijn.

Zorgelijke provincies
Detailhandel Nederland maakt zich grote zorgen om Noord-Brabant en Limburg: “De urgentie van de hoogste winkelleegstand van Nederland van 10,3%* in Limburg zien we onvoldoende vertaald in de coalitieprogramma’s. Dit getuigt van weinig ambitie, de provincies steken de kop in het zand.”

Oordeel winkeliers over coalitieprogramma’s provincies

Groningen +/- Utrecht ++
Friesland +/- Noord-Holland ++
Drenthe + Zuid-Holland ++
Overijssel ++ Zeeland Niet gereed
Flevoland ++ Noord-Brabant +/-
Gelderland ++ Limburg

* bron: Uw Kiezers, Onze klanten 2014 Detailhandel Nederland

(foto: archief Careality)

 


Deel dit bericht:


Careality