Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
1 juli 2015

Kantoorpersoneel retailorganisatie Faco/D.I.O. behaalt drogistendiploma

Uitreiking drogistendiploma DIOEind vorig jaar ging een groep kantoorpersoneels-
leden – zowel commercieel-assistenten, buiten-
dienstmedewerkers als directieleden – van retailorganisatie FACO/D.I.O. drogisterijen tijdelijk terug de schoolbanken in. Zij begonnen vol goede moed aan de opleiding tot vakdrogist. Zeven maanden lang hebben zij zich ondergedompeld in alle ins en outs van het drogistenvak. Alle 8 deel-
nemers hebben nu hun drogistendiploma op zak. Met de 15 collega’s die al in bezit waren van een drogistendiploma, staat de teller bij FACO/D.I.O. drogisterijen nu op totaal 23 gediplomeerden.

Het is voor FACO/D.I.O. drogisterijen van belang om voortdurend de kwaliteit te bewaken en te verbeteren. De opleiding tot drogist past helemaal in deze lijn; de kennis van de medewerkers blijft op deze manier up to date. Vooral voor die mede-
werkers die veel contacten onderhouden met D.I.O. ondernemers en veel adviesgesprekken voeren, is meer kennis van het drogisterijvak niet alleen interessant, maar ook zeer nuttig. Als zij beter weten wat er speelt op de winkelvloer, dan kunnen zij de ondernemer nog beter adviseren. Gedegen kennis van UAD-geneesmiddelen, bijwerkingen, zelfzorgvoorlichting en communicatie hierover in de winkel komt de kwaliteit ten goede.

Michiel Maartens (hoofd Accountmanagement): “Los van het feit dat het leuk is om af en toe iets nieuws te leren, helpt de opleiding tot vakdrogist mij ook om de vragen en problemen waar ondernemers mee kampen nog beter te begrijpen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het afronden van deze opleiding pas het begin is. Drogist word je door het maken van kilometers in de winkel! Maar ik bent er wel trots op dit diploma gehaald te hebben.”

De deelnemers vonden de opleiding tot vakdrogist toch pittiger dan van te voren verwacht. Na jaren in de schoolbanken zitten is weer even wennen. Je kunt het niet even tussen de bedrijven door doen. Je moet er echt voor gaan zitten en ouderwets stampen.

Jos Jongstra (algemeen directeur): “Het mooiste van de hele opleiding vond ik toch wel om met collega’s uit alle geledingen van de organisatie met het vak bezig te zijn en erover te praten. Maar tijdens deze opleiding heb ik collega’s ook op andere, onvermoede manieren leren kennen. Dat zorgt voor een hernieuwd groepsgevoel. Een gevoel dat de samenwerking en het begrip voor elkaar ten goede komt. En dat is zeker een verworvenheid die onze onderneming versterkt.”


Deel dit bericht:


Careality