Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
1 september 2015

40 jaar D.I.O. door de ogen van jubilaris Tom de Wit

Op 1 september is het 40 jaar geleden dat Tom de Wit, momenteel directeur Inkoop bij D.I.O. drogisterijen, toetrad tot de D.I.O.-familie. Hiermee stond hij aan de wieg van het huidige D.I.O. drogisterijen en maakte hij alle veranderingen binnen de organisatie en in de markt van dichtbij mee. Het is het verhaal van de magazijnmedewerker die directeur Inkoop werd en D.I.O. succesvol door de immer veranderende drogisterijwereld loodste.

Faco DIO Tom de Wit 40 jr jubi Gefeliciteerd02In 1975 trad Tom de Wit in dienst bij D.I.O. drogisterijen, toentertijd nog Kampen en Kaan geheten en gelegen aan de Herengracht in Amsterdam. Het bedrijf was toen nog vooral gericht op kappers, al was er wel al een aantal pogingen gedaan om drogisterijen binnen te halen. De markt zag er totaal anders uit. D.I.O. had 7 vertegen-
woordigers in dienst, die wekelijks orders schreven. Chauffeurs reden in busjes bestellingen rond en alles werd nog handje contantje afgerekend. Een order van €500 was toen een indrukwekkende order. In die tijd zaten er in Amsterdam een paar honderd drogisterijen, op iedere hoek was er wel een drogisterij te vinden. Het werkgebied besloeg Amsterdam en Haarlem. Een wereld van verschil met nu. Nu is D.I.O. met bijna 200 winkels in heel Nederland vertegenwoordigd.

Als begin twintiger klom Tom bij D.I.O. al snel op van magazijnmedewerker naar chauffeur, en junior vertegen-
woordiger. Totdat hij, eind jaren ’80, hoofd van de inkoop werd. Toen zette hij, samen met toenmalig directeur Ruud Wijga, de eerste stappen naar wat zou leiden tot het huidige D.I.O. Het begin van de omslag van de drogisterij als een winkel van sinkel naar een professioneel, strak drogisterijbedrijf waar nu een enorm assortiment te vinden is. Opvallend is vooral de versnippering en uitbreiding van merken. Het zelf afvullen en de verkoop van allerlei chemicaliën e.d. behoren tot het verleden. Daarvoor in de plaats zijn veel (decoratieve) cosmetica, parfumerieën en voedingssupplementen gekomen. Maar ook het aantal zelfstandige drogisterijen is sinds die tijd geslonken. Amsterdam bijvoorbeeld telt nu nog maar hooguit 40 zelfstandige drogisterijen.

Er is een anekdote waar Tom met plezier aan terugdenkt. Zo’n 25-30 jaar geleden begon D.I.O. met de levering van OTC-producten, toentertijd een zeer beschermde markt die werd beheerst door 3 grote farmaceutische groothandels. Het is een taaie klus geweest deze producten geleverd te krijgen. De concurrentie zei toen in koor: “Tom, waar begin je aan? Als kleine speler zul je nooit iets betekenen in de markt.” Toch geweldig nu te constateren dat D.I.O. de enige speler in de markt is voor de zelfstandige die goed presteert en een succesvolle formule heeft ontwikkeld. En dat is allemaal gelukt door te blijven luisteren naar de ondernemer en de consument.

Faco DIO Tom de Wit 40 jr jubi Taart02Terugkijkend vindt Tom het leukste aspect in zijn werk juist de voortdurende verandering-
en. Het mee veranderen met de markt, het samen ondernemen met de ondernemers, het telkens weer nieuwe kansen zien en pakken. Geen enkel jaar is in deze 40 jaar hetzelfde geweest. De laatste jaren zijn ondanks de moeilijke tijd bij D.I.O. vanwege de recessie een uitdaging geweest. “Ik vond het fijn oplossingen te bedenken en plannen te ontwikkelen om deze tijd door te komen. Nu is het einde van de crisis in zicht en ik ben er trots op deel te zijn geweest van het team dat dit voor elkaar heeft gekregen,” aldus Tom de Wit.

Tijdens de D.I.O. relatiedag op zondagmiddag 6 september in Diemen en de D.I.O. leveranciersdag op maandagmiddag 7 september bij van der Valk Schiphol is er gelegenheid Tom de Wit te feliciteren met zijn jubileum.


Deel dit bericht:


Careality