Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
21 september 2015

23ste Folia Orthica symposium: rol voor probiotica bij voedselovergevoeligheid

FEén op de vier Nederlanders ervaart fysieke klachten na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Meestal zien deze mensen vervolgens definitief af van het consumeren van deze voedingsmiddelen. Volgens recente inzichten is dat lang niet altijd de beste strategie. Suppletie met probiotica lijkt een goede interventie, soms zelfs beter dan eliminatie van een voedingsmiddel. Dit stelde immunoloog prof. Ger Rijkers, die aangaf dat er binnen enkele dagen belangrijk nieuws verschijnt over het gebruik van probiotica ter preventie van eczeem. Dit meldt Stichting Educatie Atrium Innovations vandaag aan Careality.

Het 23-ste Folia Orthica symposium van 17 september jl. had als thema Voedsel en Overgevoeligheid. Darm, microbiota en immuun-
systeem vormen de schakel tussen voedsel en systemische klachten. De rode draad door alle presentaties was de betekenis van probiotica. Aan voedselovergevoeligheid kunnen zowel genetische, epigenetische, mitochondriale als microbiële factoren ten grondslag liggen. Een voedselovergevoeligheid kan in álle systemen klachten teweegbrengen. Ook de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en industrieel bewerkt kan bijdragen aan het ontstaan van voedselovergevoeligheden, vertelde drs. Anna Kruyswijk, een van de dagvoorzitters van het symposium.

MCO Stichting Educatie Atrium Innovations 23ste Symposium 2015 - overzicht voedselovergevoeligheidVolgens prof. Huub Savelkoul worden voedselovergevoeligheden vaak niet herkend, temeer daar ze gedurende het leven van karakter kunnen veranderen. Voeding kan overgevoeligheid induceren, maar net zo goed, samen met probiotica, ingezet worden om zo’n overgevoeligheid te onderdrukken. Bij koemelkallergie blijkt een goede anamnese en diagnostiek, zo betoogde diëtiste Els van den Heuvel, noodzakelijk om onnodige eliminaties te vermijden. Belangrijk zijn een individueel behandelplan en het juiste moment om allergenen te introduceren.

Met hun ervaring en kennis hebben de zes sprekers op dit symposium de wetenschap en de praktijk met elkaar weten te verbinden, op het raakvlak tussen de reguliere en integrale geneeskunde.

Doelstelling van de Folia Orthica Symposia, georganiseerd door Stichting Educatie Atrium Innovations, is de uitwisseling van recente wetenschappelijke kennis, vernieuwende concepten en technische doorbraken over gekozen aandoeningen. Het is van belang behandelingsmogelijkheden te schetsen voor patiënten die leiden aan deze aandoeningen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de rol van voeding in de etiologie, maar ook in de behandeling van deze aandoeningen. De symposia hebben een informatief karakter, combineren ervaringen uit wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk en zijn gericht op behandelaars, zorgverleners en onderzoekers.


Butyraat, geproduceerd door darmbacteriën, cruciale factor bij allergische ziekten

Immunoloog prof. Ger Rijkers bracht een primeur in zijn lezing over voedselovergevoeligheid op het Folia Orthica symposium van afgelopen 17 september. Het korte-keten-vetzuur butyraat werkt preventief op het ontwikkelen van eczeem bij heel jonge kinderen. Rijkers is een van de onderzoekers die deze bevinding beschrijft in een artikel in de actuele editie van het wetenschappelijke tijdschrift Beneficial Microbes. Dit meldt Stichting Educatie Atrium Innovations vandaag aan Careality.

Tijdens het Folia Orthica symposium met als titel ‘Voedsel en Overgevoeligheid’ werd in alle lezingen de rol van probiotica bij voedselovergevoeligheden besproken. Prof. Rijkers presenteerde baanbrekend en nieuw onderzoek naar de betekenis van probiotica bij de behandeling van heel jonge kinderen met een groot risico op het ontwikkelen van eczeem. Dit onderzoek, dat plaatsvond in het kader van de lang lopende PandA-studie, toont aan dat kinderen met een relatief hoge concentratie butyraat in hun feces veel minder kans maken op het krijgen van eczeem dan vergelijkbare kinderen met weinig butyraat in hun feces. De onderzoekers concluderen: ‘Deze uitkomst benadrukt de rol die bacteriële metabolieten kunnen spelen in de ontwikkeling van het immuunsysteem, zelfs al vóórdat een allergie-aandoening zich klinisch manifesteert.’

Butyraat is een vetzuur dat geproduceerd wordt door darmbacteriën. In de PandA-studie leidde het toedienen van probiotica* tot hogere concentraties butyraat en gaf hiermee logischerwijs een verklaring voor de verminderde ontwikkeling van eczeem die gezien werd bij de kinderen. In ander onderzoek is aangetoond dat butyraat een positieve invloed heeft op regulerende cellen van het immuunsysteem, waarmee de gevonden link verder ondersteund wordt.

*De PandA studies zijn gedaan met Ecologic® Panda, een specifiek  multispecies en -strain probiotica mix;  verkrijgbaar als Orthiflor Start.

 


Deel dit bericht:


Careality