Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
22 september 2015

Neprofarm Zelfzorg Nieuws over ‘Hoofdluis en Zelfzorg’ en ‘AV-status ibuprofen 200’

Nu de scholen volop draaien slaat de hoofdluis weer toe. Vijftien procent van de kinderen tussen 4 en 12 jaar raakt besmet, ofwel een kwart miljoen per jaar. Ondanks de omvang van de aandoening is de strijd tegen de hoofdluis volledig toevertrouwd aan de zelfzorg. (Bron teksten/beelden: Neprofarm Zelfzorg Nieuws, september 2015, editie 6)

Neprofarm Zelfzorg Nieuws sept 2015 editie 6 hoofdluis hoofd-haar

De huisartsenwebsite Thuisarts.nl is er duidelijk over:
bij hoofdluis
 hoef je niet naar de dokter. Ook andere gezondheidswebsites, zoals Zelfzorg.nl, zien geen rol voor de huisarts in de strijd tegen de hoofdluis. Ouders worden geacht de behandeling van hun besmette kinderen zelf ter hand te nemen. Daarnaast zetten scholen de zogenaamde luizenmoeders in: vrijwilligers die de haren van schoolkinderen checken op de parasiet.

Gering gevaar

De sterke rol van zelfzorg bij bestrijding van de hoofdluis is er mede gekomen vanwege het geringe gevaar van de hoofdluis. De enige aandoening is jeuk, maar er volgt geen ziekte. Het insect boekt geen terreinwinst. Artsen zien in de aanpak van de hoofdluis dan ook geen rol voor zichzelf weggelegd.

De behandeling tegen hoofdluis is relatief eenvoudig. De insecten kunnen worden weggekamd met behulp van een luizenkam. Ook zijn er diverse luizenmiddelen in omloop. Onlangs werd bekend dat luizen ook een hekel hebben aan gel en haarlak.

De hoofdluis is echter wel een emotie-insect, waarover veel bakerpraatjes bestaan. Bijvoorbeeld over gebrekkige lichaamshygiëne die hoofdluis in de kaart zou spelen. De laatste hype over de hoofdluis was vorig jaar: de hoofdluis zou bezig zijn aan een opmars dankzij de groepsselfie. Mensen houden hun hoofden tegen elkaar bij het maken van het kiekje en zouden elkaar aldus besmetten. Een Amerikaanse luizenkliniek hielp het bericht de wereld in, maar bewijs bleef uit. Wetenschappers maakten gehakt van de claim.

Emotie-insect

Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht heeft de strijd tegen de hoofdluis juist effectiever gemaakt. Zo is vastgesteld dat hoofdluizen niet aan de wandel gaan langs kleding, lakens en kussens. De enige tocht die ze maken is via de haren van het ene naar het andere hoofd. Allerhande preventieve adviezen, zoals het gebruik van luizencapes en het wassen van kleding en beddengoed op zestig graden Celsius, zijn ingetrokken door het RIVM.

Toenemende kennis en goede beschikbaarheid daarvan maken van de hoofdluis een beheersbaar probleem, dat door zelfzorg uitstekend onder de duim wordt gehouden.


CBG herbevestigt AV-status Ibuprofen 200

Neprofarm Zelfzorg Nieuws sept 2015 editie 6 strip IbuprofenHet College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft na herbeoordeling opnieuw de afleverstatus AV (Algemene Verkoop) van ibuprofen bevestigd.
Het College had zich weer gebogen over de afleverstatus naar aanleiding van recente Europese herbeoordelingen van de cardiovasculaire bijwerkingen van hoge doseringen ibuprofen (2400 mg en hoger).

De conclusie van het CBG is dat de bevindingen uit de Europese procedure in lijn zijn met de afwegingen van het CBG-besluit uit 2009 om ibuprofen 200 mg in een verpakking tot 12 stuks de AV-afleverstatus toe te kennen.

(Bron teksten/beelden: Neprofarm Zelfzorg Nieuws, september 2015, editie 6)


Deel dit bericht:


Careality