Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
9 december 2015

Heel Europa zelfde regels webwinkelen

Vandaag presenteert de Europese Commissie voorstellen die garantietermijnen bij online winkelen gelijktrekken in alle lidstaten. Dat is van enorm belang voor winkeliers om zaken te doen over de grens, maar ook voor consumenten om met vertrouwen te kunnen shoppen in andere landen. Detailhandel Nederland ziet dit als een goede stap richting het einddoel: dezelfde regels in Europa voor alle gelijksoortige aankopen, ongeacht het verkoopkanaal. Dit meldt Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

Omdat grensoverschrijdende online aankopen achterblijven door verschillen in nationale regels, is er voor gekozen om te beginnen met het gelijktrekken van regels voor online verkopen. Garantietermijnen van online gekochte producten zouden door dit wetsvoorstel overal in Europa twee jaar zijn. Margriet Keijzer, Detailhandel Nederland: “Gelijke regels zorgen voor veel duidelijkheid zodat winkeliers met vertrouwen de grens over kunnen. Nu moeten ze nog rekening houden met 28 verschillende nationale consumentenwetgevingen.”

Doetinchem4Detailhandel Nederland dringt er bij de Europese Commissie op aan dat ook de regels voor aankopen in fysieke winkels aangepast worden. Er moet één set regels komen die gelden voor alle aankopen in zowel de webwinkel als de fysieke winkel. Keijzer: “Online geldt straks de garantietermijn van twee jaar, maar als het product in de fysieke winkel wordt verkocht kan een andere termijn gelden. Zo kan het voorkomen dat bepaalde producten, zoals een vloer, deels in de winkel worden besteld, en deels online. Dan moeten natuurlijk wel dezelfde garantietermijnen gelden, anders wordt er een onwerkbare situatie gecreëerd.”

Uit eerder onderzoek van Detailhandel Nederland bleek al dat 20% van de winkeliers graag wil groeien over de grens, door fysieke winkels of webshops te openen. Echter, het merendeel doet dit vooralsnog niet omdat deze groep sterk geremd wordt door grote verschillen in nationale regels. Dit wetsvoorstel draagt, voor wat betreft grensoverschrijdende handel, bij aan uniformiteit in regels.

(foto’s: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality