Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 december 2015

Winkeliers zijn valse e-mails zat

Winkeliers en consumenten worden steeds vaker getroffen door fraude via email. Dagelijks staan er mensen in de winkel die een prijs komen ophalen of een waardebon willen verzilveren. Deze mensen zijn slachtoffer geworden van nepacties waarbij het logo en de naam van winkelketens worden misbruikt. Dit schrijft Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

Detailhandel Nederland vraagt aandacht voor de toenemende hoeveelheid valse e-mails die in omloop zijn. Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit: ”Winkeliers hebben hier dagelijks mee te maken. En zowel de consument als de winkelier zijn slachtoffer. Het leidt tot onbegrip en discussie in de winkel.” Het probleem wordt steeds groter en een eenvoudige oplossing is op dit moment niet voorhanden. Van Steeg: ”Winkeliers doen er alles aan om dit soort wanpraktijken te voorkomen. Waar mogelijk worden juridische stappen ondernomen, maar dat is achteraf en vaak gaan de fraudeurs gewoon door onder een andere naam of via een ander webadres.”

Heythuysen3Detailhandel Nederland roept consumenten op waakzaam te zijn en niet in te gaan op e-mails die men niet vertrouwt. Vaak wordt het beeldmerk van een winkelketen misbruikt, maar is aan de afzender van de email te zien dat het om fraude gaat. Soms worden klanten zelfs persoonlijk aangeschreven waardoor de mail echt lijkt. Detailhandel Nederland roept consumenten op niet op de links in de mail te klikken, mails uit de e-mailbox te verwijderen en de afzender te blokkeren. Op Fraudehelpdesk.nl [1] worden consumenten geïnformeerd over recente voorbeelden. Bij twijfel kunnen consumenten altijd de website van de winkel raadplegen of contact opnemen met de klantenservice.

Detailhandel Nederland roept daarnaast de politie en toezichthouder ACM op om specifieke kennis te verzamelen en de aanpak van misbruik van beeldmerken te versterken. Bert van Steeg: ”We zien dat deze vorm van spam het vertrouwen tussen winkeliers en consumenten beschadigt. Fraudeurs komen er nu nog te makkelijk mee weg. Zij zien dat de pakkans laag is en daar wordt misbruik van gemaakt.”


Deel dit bericht:


Careality