Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
23 december 2015

DA in surseance van betaling

De Rechtbank in Amsterdam heeft vandaag surseance van betaling verleend aan DA Retailgroep BV en Retail Shared Service Centre BV in Zwolle. Mr. Lensink is door de Rechtbank aangesteld als bewindvoerder. Dit meldt DA Retailgroep B.V. hedenmiddag in een persbericht aan Careality.

DA nw logo juni 2012DA Retailgroep BV is een Nederlandse retailorganisatie met in totaal 266 winkels. Alle winkels worden geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers met uitzondering van zeven DA winkels die door DA Retailgroep BV zelf worden beheerd.

De groep is eveneens actief met een eigen DA Webshop. Het servicekantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd in Zwolle.

Gevolgen
De directie van DA Retailgroep BV streeft er naar dat gedurende de surseance van betaling de DA winkels en de DA webshop normaal open blijven voor de klant. Dat geldt ook voor overige activiteiten zoals Drogistenunie BV. Daarom blijven ook het servicekantoor en het distributiecentrum vooralsnog operationeel.

Medewerkers die in dienst zijn van DA Retailgroep BV, en de overige vennootschappen die daar deel van uitmaken, blijven de komende tijd gewoon aan het werk. In totaal gaat het daarbij om 212 medewerkers (170,56 FTE).

Medewerkers van de franchisewinkels van DA zijn niet in dienst van DA Retailgroep BV, maar bij de desbetreffende zelfstandige ondernemer.

Afkoelingsperiode
Gelijktijdig met het uitspreken van de surseance van betaling heeft de Rechtbank in Amsterdam een afkoelingsperiode afgekondigd. Tijdens die periode kunnen leveranciers de bij DA Retailgroep BV aanwezige goederen, waar zij mogelijk eigenaar van zijn, niet opeisen.


Deel dit bericht:


Eén reactie op “DA in surseance van betaling”

 1. M. van Loon schreef:

  Aan de bewindvoerder.

  In verschillende commentaren in diverse kranten (AD, Telegraaf, RD, Trouw) lees ik dat het vooral de franchisers zijn die de problemen hebben veroorzaakt. Nou hoop ik toch waarachtig dat de rechtbank een bewindvoerder heeft benoemd die zelf kan nadenken. Want weer nou eerlijk: in overleg met de huidige directie om het probleem op te lossen suggereert de algemeen directeur. Als Da Retail een echt fantastische franchisegever was had het toch nooit zo ver kunnen komen. De ene na de andere directie stuntelde door de uitdaging heen, de een met nog rooskleuriger perceptie van de toekomst dan de ander en viel die toekomst dan anders uit dan hadden de franchisenemers het gedaan. Of de consument, ook zo’n lekkere dooddoener.
  Of zou dit faillissement een van de “voorkook” faillissementen zijn om van de verlieslijdende onderdelen af te komen ten koste van medewerkers, toeleveranciers, franchisenemers?
  Bewindvoerder: kijk goed in de branche welke club wel in staat blijkt zinvol met z’n ondernemers samen te werken aan een toekomst voor beide en gun hen het beeldmerk van DA “om niet”. Dat kan de pandhouder hiervan ook niet meer tot rijkdom brengen.
  Succes, u zult het nodig hebben.

Careality