Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 januari 2016

Rabobank: Innovatie en samenwerking – kansen voor de retailsector

Door ontwikkelingen in demografie, consumentengedrag en technologie verandert de retailsector op dit moment fundamenteel. Hoe hiermee om te gaan is voor de sector dan ook een belangrijk vraagstuk. Tijdens het jaarlijkse Anton Dreesmann congres, dat op vrijdag 15 januari jl. heeft plaatsgevonden, hebben nationale en internationale retailers hun ervaringen op dit gebied gedeeld. Dit meldt de Rabobank aan Careality.

Aandachtsgebieden
In de publicatie ‘The Future of Retail’ worden de belangrijkste trends in de sector vertaald in zes aandachtsgebieden. Door competenties op deze aandachtsgebieden te ontwikkelen, kunnen retailers het hoofd bieden aan de verhoogde concurrentie die op dit moment de retailmarkt tekent. Aandachtsgebieden zijn onder meer innovatie en samenwerking. De publicatie Innoveren om te overleven geeft inzicht in het thema innovatie, toegespitst op de retailsector.

Doetinchem2 winkelstraat (2)Innoveren en samenwerken
De economie trekt aan en particuliere consumptie neemt toe, maar dit biedt onvoldoende impulsen voor de retailsector om uit het slop te komen. Retailers moeten innoveren om relevant te blijven voor consumenten. Dat kan op drie terreinen: het product, de formule of de wijze waarop zij producten/diensten verkopen.

In combinatie met samenwerking wordt innovatie extra kansrijk. Samenwerking tussen retailers onderling, tussen de verschillende partijen in de waardeketen en om samenwerking in platforms.

Samenwerken in platforms
Winkelgebieden zijn een goed voorbeeld van platformsamenwerking. Een goede, innovatieve formule heeft een aantrekkelijk winkelgebied nodig. Dat vraagt om samenwerking tussen retailers, vastgoedeigenaren, gemeenten en horeca. De Rabobank faciliteert en ondersteunt deze samenwerking, samen met platformorganisatie De Nieuwe Winkelstraat. In circa 75 winkelgebieden lopen nu projecten. Hoe deze eruit zien hangt af van de lokale omstandigheden.

“De samenwerking in winkelgebieden biedt kansen voor de sector en kan nog naar een hoger niveau getild worden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor grote retailers. Zij zijn breed geworteld in de Nederlandse winkelstraat en kunnen een impuls geven aan de schaalbaarheid van lokale initiatieven. Dat is hard nodig, want sommige gebieden moeten van ver komen,” aldus Jos Voss, sectormanager Retail bij de Rabobank.

(foto: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality