Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
1 april 2016

Meldingen bijwerkingen warenwetmiddelen 2015

In 2015 heeft Lareb 103 meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen ontvangen. In 2014 waren dit er 73. Het merendeel van de meldingen op warenwetmiddelen betreft vitamine B6 bevattende supplementen gevolgd door warmtemiddel Midalgan® en fyto-oestrogenen bevattende supplementen. Dit meldt het Centraal Bureau Drogisterij bedrijven (CBD) op
http://www.drogistensite.nl/nieuws/detail/meldingen-bijwerkingen-warenwetmiddelen-2015

Vitamine B6
Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade aan handen en voeten. De klachten zijn: dood gevoel, tintelingen of pijn. In totaal ontving Lareb tot nu toe 31 meldingen van dergelijk klachten na gebruik van (multi)vitaminepreparaten die onder andere ook vitamine B6 bevatten. Bij 12 melders is een verhoogde bloedspiegel van vitamine B6 vastgesteld. Sommige producten blijken een veelvoud te bevatten (bv 100 mg) van de maximale dagelijkse behoefte (=tot 2 mg). Lareb heeft haar bevindingen doorgegeven aan de Voedsel en Warenautoriteit en adviseert om een maximale toegestane hoeveelheid vitamine B6 in de vrij verkrijgbare supplementen vast te stellen.

Warmtemiddel
Naar aanleiding van de meldingen die Lareb ontving over warmtemiddel Midalgan® raadt het Bijwerkingencentrum aan zowel de intensiteit van het warmte effect, het verergeren en mogelijke heftigheid hiervan bij hydratatie als de gevolgen en mogelijke allergische reacties beter in de gebruiksaanwijzing te beschrijven. Wanneer Midalgan® wordt aangebracht na het douchen, baden, onder natte kleding of op een afgedekte huid (occlusie), wordt het warmte effect sterker dan bij het aanbrengen op een droge huid. Deze informatie is pas recent in de vernieuwde gebruiksaanwijzing opgenomen.

supplementenFyto-oestrogenen
Het gebruik van voedingssupplementen met fyto-oestrogene bestanddelen, zoals hop en soja, kan resulteren in proliferatie van het baarmoederslijmvlies. Bij overgangsklachten kiezen veel vrouwen voor kruidenpreparaten, waarschijnlijk omdat deze als ‘veilig’ worden beschouwd. Deze preparaten bevatten veelal plantaardige bestanddelen met een oestrogene werking. Lareb ontving tot april 2015 zeven meldingen van postmenopauzale vaginale bloedingen bij gebruik van MenoCool® en één bij MenoHop®. Lareb adviseert betere voorlichting van consumenten over deze mogelijke effecten van fyto-oestrogenen bevattende voedingssupplementen.

Toegevoegde geneesmiddelen
Aan gezondheidsproducten kunnen ook (werkzame) stoffen uit geneesmiddelen zijn toegevoegd, terwijl deze niet op de verpakking zijn vermeld. Zo heeft Lareb eerder een aantal meldingen van bijwerkingen ontvangen na het gebruik van ongeregistreerde afslankmiddelen. Na analyse door het RIVM bleken deze middelen het in Nederland niet toegestane geneesmiddel sibutramine te bevatten. Echter, in 2015 werden er geen toegevoegde geneesmiddelen in de onderzochte producten aangetroffen.

Download de volledige rapportage Meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen 2015 via deze link

(foto: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality