Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 april 2016

Nu aanmelden als online verkoper van legale geneesmiddelen

Op 9 mei start het ministerie van VWS een landelijke campagne om de online verkoop van vervalste medicijnen tegen te gaan. In deze campagne roept VWS consumenten op om te controleren of op de website niet-vervalste geneesmiddelen verkocht worden. Drogisterijen doen er goed aan om voor de start van deze publiekscampagne een Europees logo op de website te plaatsen zodat ze erkend en zichtbaar zijn als online verkoper van legale medicijnen. Dit meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in een persbericht aan Careality.

Het bestellen van medicijnen, recept en zelfzorg, via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Als het om receptgeneesmiddelen gaat is de kans meer dan 50% dat medicijnen die via internet worden aangeschaft vervalst zijn. Voor zelfzorg liggen die cijfers veel lager. Vanaf 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels voor het online aanbieden van medicijnen. Deze regels gelden voor alle apothekers, apotheekhoudende huisartsen, drogisten en andere winkels in Nederland die via een website medicijnen verkopen.

CIBG voorbeeld logo online verkoop niet-vervalste medicijnen 2016Aanmelden en logo
Drogisten die zelfzorggeneesmiddelen via internet te koop aanbieden moeten zijn aangemeld bij het Agentschap CIBG: www.aanbiedersmedicijnen.nl. Dat kan via een eenvoudig formulier op deze website. Als na controle door het CIBG blijkt dat u daadwerkelijk verkoopt wat u wettelijk mag verkopen en u voldoet aan de overige voorwaarden, dan bent u wettelijk verplicht de Nederlandse versie van een Europees logo op uw website te plaatsen. Dit logo laat dus zien dat u niet-vervalste medicijnen verkoopt (voorbeeld logo links). Iedereen die in Nederland medicijnen aanbiedt en verkoopt via een website, moet hier aangemeld zijn. Het maakt dus niet uit of het gaat om medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, alleen bij drogisten of (al dan niet op recept) bij apotheken en apotheekhoudende huisartsen.

Nog niet aangemeld?
Heeft u zich nog niet aangemeld bij het CIBG dan is het belangrijk dat alsnog te doen. Op 9 mei start immers de publiekscampagne die consumenten oproept om te controleren of verkopers van medicijnen het logo voeren en geregistreerd zijn bij het CIBG. Door u te laten registreren bij het CIBG en het plaatsen van het logo maakt u straks zichtbaar dat u vertrouwde zelfzorggeneesmiddelen verkoopt. Op www.aanbiedersmedicijnen.nl leest u alles over aanmelden en het logo. Dat laatste moet op alle bladzijden van de w ebsite die gaan over het online verkopen van geneesmiddelen. Het CIBG schrijft niet voor op welke plaats op de pagina het logo moet staan. Zo kan het logo ook staan naast uw contact- of adresgegevens, als het maar zichtbaar is op de plek waar u geneesmiddelen aanbiedt.


Deel dit bericht:


Careality