Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
19 april 2016

‘Schijf voor jouw Lijf’, de voedingsschijf die rekening houdt met persoonlijke situaties

NPN Schijf voor jouw LijfDriejarige peuter, vegetariër, zwanger, veel werkdruk, roker, in de overgang, getinte huid, senior, actieve sporter. Hebben zij allen dezelfde voedingsbehoeftes en vergelijkbare eetpatronen? Natuurlijk niet. Er zijn grote verschillen in wat zij eten, hoe ze bewegen en presteren en dus in wat zij nodig hebben. Daarom is er de Schijf voor jouw Lijf, de schijf die rekening houdt met jouw persoonlijke situatie.

Met de Schijf voor jouw Lijf laten wij zien hoe voedingssupplementen jou persoonlijk kunnen helpen om aan je gezondheid te werken. Hiervoor hebben wij vijftien persona’s uitgewerkt; van jong tot oud, allemaal afgestemd op verschillende situaties en behoeften. Met de Schijf voor jouw Lijf bieden wij een gericht advies, dat rekening houdt met jouw specifieke behoeften, omdat iedereen nu eenmaal anders is. Maak kennis met jouw persona op: www.schijfvoorjouwlijf.nl.

Leefstijl en voeding
Regelmatige, gezonde en gevarieerde voeding levert belangrijke gezondheidsvoordelen op. Maar lang niet iedereen lukt het om dagelijks twee stuks fruit en 250 gram groente te eten. Ook maakt een toenemende groep mensen heel bewust keuzes om bepaalde voeding te vermijden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat men wil afvallen, een allergie heeft, een speciaal dieet volgt of geen vlees (en vis) wil eten. In deze situaties zijn er mogelijkheden om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk aan extra ijzer, visolie, vitamine B12 of multivitamines. Voedingssupplementen zijn dan een welkome aanvulling voor een optimale gezondheid.

Naast gezond eten, is dagelijks bewegen en sporten een belangrijke factor voor een gezond leven. Terwijl de actieve sporter niet kan wachten om te gaan hardlopen of mountainbiken is de wekelijkse gang naar de sportschool voor anderen een verplicht nummer dat men graag overslaat. Het is logisch dat er tussen beide groepen belangrijke verschillen zijn in de voedingsbehoefte. Deze verschillen gelden eveneens tussen mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten of zittend werk doen. Om fysieke prestaties te leveren en voldoende energie te leveren is vitamine B belangrijk. Magnesium is goed voor de spierkracht en voor het uithoudingsvermogen van de spieren. Om na een inspanning goed te herstellen zijn aminozuren en antioxidanten erg belangrijk.

Niet iedereen leeft even gezond. Zo rookt één op de vier Nederlanders ouder dan 12 jaar. Bij roken is er extra behoefte aan onder andere vitamine C. Daarnaast zijn er veel mensen die elke dag één of meerdere medicijnen gebruiken.  Medicijngebruik kan de eetlust verminderen en de stofwisseling beïnvloeden. Bij langdurig gebruik van medicijnen kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te gebruiken, als aanvulling op de voeding.

Hoe staat het met de gezondheid
Er is steeds meer aandacht voor voeding in de zorg. In bijvoorbeeld het ziekenhuis de Gelderse Vallei kunnen patiënten naar eigen behoefte eten en drinken bestellen, aangepast aan hun dieet. Binnen de wetenschap neemt de aandacht voor voeding voedingssupplementen verder toe. Een belangrijke ontwikkeling is de aandacht voor onze darmen. Onderzoek toont aan dat de microbiota (de darmflora) van grote invloed is op de fysieke gezondheid en zelfs op het psychisch welbevinden. Er zijn diverse mogelijkheden om goede bacteriestammen in de darmflora te stimuleren met onder andere probiotica.

‘Gezonde voeding verlaagt de kans op hart- en vaatziekten’, zo is op de website van de Hartstichting te lezen. Voldoende foliumzuur en omega-3 vetzuren zijn bijvoorbeeld belangrijk om hart en vaten gezond te houden. Het gebruik van voedingssupplementen is dan een makkelijke optie.

Nieuwsgierig naar welke supplementen in jouw situatie een goede keuze zijn? Neem dan een kijkje op www.schijfvoorjouwlijf.nl

De Schijf voor jouw Lijf
Iedereen leeft anders, eet anders en is anders. Dit betekent dat ieder mens ook specifieke behoeften heeft. Daarom heeft NPN, de brancheorganisatie van voedingssupplementen, de Schijf voor jouw Lijf ontwikkeld. Deze schijf biedt jou inzicht in je persoonlijke situatie en de meerwaarde die voedingssupplementen hierin kunnen bieden. Met daarbij aandacht voor verschillen in leeftijd, sekse, persoonlijke omstandigheden, gezondheid en leefstijl. De Schijf voor jouw Lijf is een initiatief van NPN.

Over NPN
NPN is de branchevereniging voor producenten, grondstofleveranciers, groothandelaren, importeurs en distributeurs van voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten. NPN is een actieve vereniging die de gezamenlijke belangen behartigt van zo’n 90 leden. NPN zet zich in voor een breed aanbod van goede supplementen.

Tekst: Rinske van den Barg (NPN)

(Zie ook de redactionele bijdrage van de NPN op deze website van 13 april j.l.)

 


Deel dit bericht:


Careality