Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
14 mei 2016

Holland Pharma werkt met Airpouch van Automated Packaging Systems, voor productbescherming

Holland Pharma, toonaangevend groothandel voor drogisterijartikelen, werkt zes dagen op zeven aan de toelevering van apotheken, natuurvoedingswinkels, drogisterijen en therapeuten in heel Nederland. Dagelijks gaan zo’n 2000 bestellingen de deur uit, goed voor een totaal van circa 34.000 individuele artikelen. Al die artikelen gaan in dozen, afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte in verschillende formaten. Voor het opvullen van de lege ruimte tussen de artikelen doet Holland Pharma beroep op APS (Automated Packaging Systems), specialist in betrouwbare verpakkingssystemen. Dit schrijft APS in een persbericht aan Careality.

Holland Pharma APS - Airpouch verpakkingUnieke klantenservice
“Je bent maar zo goed als je laatste bestelling.” Aan het woord is Paul Teunissen (foto), logistiek manager bij Holland Pharma in het Nederlandse Borculo. “Elke klant kan hier per stuk bestellen. Dat kan hij bovendien iedere dag doen.” Teunissen glimlacht: “Het feit dat we geen minimumverpakking hanteren en dat we dagelijks uitleveren, maakt ons logistiek proces bijzonder arbeidsintensief.”

Bij Holland Pharma wordt in blokken gewerkt. In de voormiddag gaan medewerkers aan de slag met het aanvullen van de voorraad. Het magazijn is indrukwekkend, met de ene na de andere lange gang waarin de meest uiteenlopende drogisterij- en ‘over the counter’ apotheekartikelen liggen opgeslagen op vele duizenden productlocaties. De namiddag en de avond zijn voorbehouden voor de orderpicking, het verpakken en het uitleveren. Dit laatste gebeurt grotendeels in samenwerking met PostNL, maar voor de late bestellingen zet Holland Pharma eigen busjes in. “Dat doen we om tijd te kopen,” aldus Paul Teunissen.

Veilig en milieuvriendelijk verpakken
De orderpicker gaat met zijn pakbon het magazijn in en verzamelt de gevraagde artikelen. Afhankelijk van het aantal én van de grootte  – de aard van de producten die door één klant worden besteld, kan erg variëren –  bepaalt de medewerker welk formaat doos hij nodig heeft. Paul Teunissen: “Hoe groter de doos, hoe meer ruimte we vaak moeten opvullen. Alleen op die manier kunnen we een veilige verzending verzekeren.”

Holland Pharma Paul Teunissen log managerHier komt Automated Packaging Systems in het plaatje. Als de doos alle bestelde artikelen bevat, gaat ze naar de verpakkingslijn, waar twee Airpouch-machines wachten. De machines zorgen voor de aanvoer van luchtkussens die worden gebruikt voor een veilige, betrouwbare bufferverpakking. Teunissen: “Zo zitten alle artikelen netjes beschermd in de doos, zonder gevaar op beschadiging. We gebruiken twee formaten. De kleine luchtkussens gaan tussen de producten, de grote dienen om de rest van het volume op te vullen. Eigenlijk hebben we drie AirPouch-machines in huis. Twee daarvan draaien dagelijks op volle toeren, de derde is stand-by voor periodes van grote drukte of als back-up wanneer één van beide andere machines zou uitvallen.”

“Holland Pharma werkt ondertussen zo’n  vijf jaar met het AirPouch-systeem van Automated Packaging Systems. Voor die tijd gebruikten we papier om onze bestellingen op te vullen, daar zijn we echter vanaf gestapt. Niet alleen omwille van de hoge kost en de ruime opslagvereisten, maar ook omdat papier zoveel lawaai maakt,’ laat Teunissen weten. ‘Neen, geef mij maar het mooie, stille systeem met de AirPouch-luchtkussens.’

Holland Pharma voert de verkoop van eco en bio hoog in het vaandel. Die filosofie gaat uiteraard niet erg goed samen met de traditionele PE-film van luchtkussens. Paul Teunissen was dan ook erg blij met het aanbod van Automated Packaging Systems om groene GeoTech gerecycleerde film toe te passen, een milieuvriendelijk alternatief. “Nog een troef naar de klant toe,” lacht de logistiek manager.

Uitstekende opvolging
“Die AirPouch-machines zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk,” bevestigt Paul Teunissen, “We hebben er nagenoeg geen omzien naar. Elke dag opnieuw doen ze wat ze moeten doen, en dat is het aanvoeren van doorlopende stroken luchtkussens, rechtstreeks vanuit de doos waarin de folie wordt geleverd. Is er uitzonderlijk toch een panne, dan haalt APS de machine op voor herstelling.”

Holland Pharma verbruikt minstens één pallet folie per maand. Ook op dit vlak is Teunissen vol lof over de service van Automated Packaging Systems. “Alles wat ik niet zelf hoef te doen, is oké,” stelt hij. “Bij APS houden ze nauwgezet bij wanneer de voorraad slinkt.”

Toekomst
Hoe hij de verdere samenwerking met Automated Packaging Systems ziet, vragen we Teunissen. “We groeien uit onze jas,” zegt hij. “Het is dan ook niet denkbeeldig dat we binnen onafzienbare tijd zullen moeten uitbreiden en dat we een andere verpakkingsmethode zullen moeten introduceren. Medewerkers die bij de start van het orderpickingproces meteen het juiste formaat doos pakken, bijvoorbeeld. Hoe dan ook zal de ruimte in de dozen altijd opgevuld moeten worden,’’ stelt Teunissen ons gerust.


Deel dit bericht:


Careality