Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
16 juni 2016

Aantal overvallen blijft dalen, aanpak rondtrekkende bendes stokt

Het aantal overvallen op winkeliers is de afgelopen jaren verder gedaald. Waar in 2010 nog bijna 900 winkeliers slachtoffer werden van een overval, waren dat er in 2015 nog 310. De cijfers laten zien dat gezamenlijke aanpak van overvallen in Nederland werkt. Detailhandel Nederland signaleert echter ook dat andere vormen van winkelcriminaliteit nog onvoldoende aandacht krijgen. Dit meldt Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

Doetinchem2 winkelstraat (2)Detailhandel Nederland is blij met het bereikte resultaat. Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “De cijfers laten zien dat de gezamenlijke aanpak van overvallen de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen.” Detailhandel Nederland werkt, onder leiding van burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, samen met politie en Openbaar Ministerie om het aantal overvallen terug te dringen. Van Steeg: ”Op die manier laten we zien dat het plegen van een overval in Nederland niet loont. De opbrengst is gering en de kans op een strafblad levensgroot. Nu is het van belang om niet tevreden achterover te gaan leunen, maar de resultaten te gebruiken om de dalende trend voort te zetten.”

Detailhandel Nederland wijst er op dat de aanpak van rondtrekkende bendes, een andere vorm van High Impact Crime, nog onvoldoende is. Winkeliers ondervinden nog dagelijks de gevolgen van deze georganiseerde vorm van winkeldiefstal. Van Steeg: “Nog steeds wordt Nederland gezien als een aantrekkelijke plek voor Oost-Europese bendes om winkeldiefstal te plegen.” Detailhandel Nederland constateert dat jaarlijks voor honderden miljoenen uit Nederlandse winkels wordt gestolen door deze bendes en wordt doorverkocht op zwarte markten. Daarnaast neemt het aantal Oost-Europese verdachten van winkeldiefstal niet af. Van Steeg: “We zien dat er her en der wel wordt opgetreden, maar het is nog te incidenteel. We moeten deze bendes duidelijk maken dat winkeldiefstal in Nederland niet loont. Dat gaat alleen via een gezamenlijke aanpak, waarbij politie ook voldoende capaciteit beschikbaar stelt om deze bendes aan te pakken.” Detailhandel Nederland wil naar een structurele aanpak van mobiel banditisme, zoals ook op het gebied van overvallen is gebeurd.

(beeld: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality