Helaas zijn bij de opmaak van het juninummer (nr. 3) van Careality de laatste twee alinea’s weggevallen. Bij deze daarom onderstaand het volledige artikel.
‘Change the world shopping’, is het uitgangspunt van de stichting StoereVrouwen, die vrouwen helpt om zo duurzaam mogelijk te shoppen. Omdat de stichting veel vragen krijgt over natuurlijke cosmetica en de verkrijgbaarheid daarvan, starten zij op 23 juni de campagneweek Natural Beautycase. In het verlengde daarvan maakt Rank a Brand de duurzaamheid-scores van 30 cosmetica-
merken bekend.
De stichting StoereVrouwen gelooft dat als je bewust kiest waar je je geld aan uitgeeft, je indirect een bedrijf of merk steunt. De invloed van de shopper is groot, zegt de stichting, en als de vraag naar duurzaamheid groter en zichtbaarder wordt, zullen meer bedrijven aan die vraag voldoen.
?
StoereVrouwen werd 10 jaar geleden opgericht. “In die tijd werd duurzaamheid nog in verband gebracht met alternatieve types en reformwinkels”, zegt Mirjam Pruis, projectcoördinator van de stichting. “Een club vrouwen vond dat dat anders kon; zij benadrukten dat het juist stoer is om producten te kopen die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. In het begin richtten we ons vooral op bewustmaking, maar tegenwoordig zijn consumenten en bedrijven zich wel bewust van het belang van duurzaamheid en richten wij ons op de praktische invulling van een duurzaam leven. We geven antwoord op vragen als ‘waar shop ik zo duurzaam mogelijk’ en ‘hoe kun je je stem laten horen met je portemonnee?’” StoereVrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een stichting met verschillende regioteams door het land, 1.800 actieve leden en een Facebook-groep met 6.000 ‘likes’. Met ludieke acties en events hebben de dames met de roze baret onder andere acties gevoerd voor duurzaam voedsel, bloemen en mode. En deze maand is cosmetica aan de beurt.
Landelijke aandacht
Mirjam Pruis: “We hebben door de jaren heen gemerkt dat het mainstream is geworden om na te denken bij wat je consumeert. Onze doelgroep en ons ledenbestand is ook heel divers. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd en sommige vrouwen vinden het leuk om mee actie te voeren en met roze baret de straat op te gaan, anderen vinden het prettiger om op de achtergrond mee te denken.” De acties die StoereVrouwen organiseert, worden in de media en door de consument goed opgepakt. Ze kregen landelijk de aandacht met de acties Fair Valentine voor duurzame rozen, Groene Sint voor faire chocolade en Strip for Fair Fashion voor duurzame mode. “Onze ludieke aanpak valt op. We zetten waar het kan ook bekende Nederlanders in en benaderen actief de politiek en bedrijven. De Fair Valentine rozen hebben we uitgereikt aan Giel Beelen en Katja Schuurman. En voor Strip for Fair Fashion hebben we samengewerkt met Victoria Koblenko. Deze actie had veel succes, we kregen aandacht van PowNews en Een Vandaag en de sector scherpte de discussie over arbeidsomstandigheden in de mode aan.”
Ludieke acties
Met de campagne Natural Beautycase vragen de StoereVrouwen deze maand met events in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Zwolle en Groningen, ludieke online acties en een mediastunt aandacht voor natuurlijke cosmetica. “Tijdens de events kunnen mensen natuurlijke cosmetica uitproberen. Daarnaast willen we ondernemers en producenten benaderen en de politiek erbij betrekken. Hoe we dat exact gaan invullen, daar kan ik nog niets over zeggen. We hopen in ieder geval de discussie te stimuleren en ook de drogisterijbranche te bereiken. Er gebeurt wel veel op dit gebied, daar zijn bedrijven ook verplicht toe, maar in de winkels lijkt er nog steeds een scheidslijn te zijn: voor natuurlijke cosmetica ga je naar de alternatieve winkels en voor reguliere cosmetica naar de drogist. Dat geldt niet voor alle winkels, toch vragen we ons af waarom de bewuste consument niet bij de reguliere drogist terecht kan. Duurzame cosmetica is wat duurder dan de gangbare merken, maar dat hebben wij er graag voor over.”
Woud aan keurmerken
Volgens de website van de NCV zijn er in Europa verschillende instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurcosmetica, bijvoorbeeld BDIH, ECOCERT, COSMOS, NaTrue, Nordic Swan en EU Eco. Al die keurmerken maken het er voor de consument niet duidelijker op, zegt StoereVrouwen. “Het is voor de consument onduidelijk wat nu echt natuurlijk is, er is een woud aan keurmerken waarin zij de weg kwijtraken. En als er één keurmerk slecht in het nieuws komt, verliezen alle keurmerken wat aan waarde. Dit is een algemeen probleem bij duurzaam consumeren: hoe en waar kan ik dat het beste doen en welk merk of keurmerk is echt te vertrouwen?”
Shoppen met app
De vraag hoe verantwoord natuurlijke cosmetica nu werkelijk is, is niet eenvoudig, geeft Mirjam Pruis toe. “Daarom hebben we die vraag uitbesteed aan Rank a Brand, de onafhankelijke instantie die merken op duurzaamheid vergelijkt. We hebben samen met ons netwerk 30 merken geselecteerd om te onderzoeken, van kleine nichemerken tot massamerken en maken op 23 juni hun bevindingen bekend in onze campagne ‘Natural Beautycase.” Rank a Brand beoordeelt de geselecteerde merken op zaken als arbeidsomstandigheden (volgens StoereVrouwen wordt ook in cosmetica soms gebruik gemaakt van kinderarbeid, bijvoorbeeld voor grondstoffen uit de ijzererstmijnen van India), effect op het milieu (bv microplastics), klimaatneutrale productie (grondstoffen zoals palmolie), dierproeven en gezondheid (bv parabenen). “Na 23 juni staan de resultaten op www.stoerevrouwen.nl en ook Rank a Brand heeft een behoorlijk bereik. Bovendien maken veel consumenten gebruik van de app van Rank a Brand, waarmee zij tijdens het shoppen een merk kunnen intypen en in een oogopslag de duurzaamheidsscore ervan kunnen zien. We zullen de ranking ook aan de politiek overhandigen. Rank a Brand is overigens afhankelijk van de informatie die bedrijven overhandigen. Als merken helemaal geen informatie willen geven, zegt dat wat ons betreft al genoeg – zeker in deze tijd waarin de consument transparantie eist.”
Inspelen op de campagne
“We zijn er niet op uit om bepaalde merken of winkels te bashen. Het zou juist leuk zijn als drogisterijen op onze campagneweek inspelen”, besluit Pruis. “Stoere Vrouwen kiezen altijd voor de positief kritische insteek en zullen juist de merken en winkels die het goed doen, belichten. De rest willen we wel graag prikkelen, misschien met een bezoekje aan het hoofdkantoor, misschien met een andere ludieke actie.”
Op 22 juni j.l. is een ranking bekend gemaakt van de Beste Merken binnen Cosmetica. Men kan kennisnemen van deze ranking door te klikken op de volgende link: http://stoerevrouwen.nl/nieuws/ranking-cosmetica-bekend-weleda-nummer-1/
“Koopkrachtige, bewuste consument mijdt drogist”
Navraag bij Info2Action over natuurlijke cosmetica laat zien dat drogisterijen kansen laten liggen als het gaat om natuurlijke producten. Joop Rutte van Info2Action: “Is dit een bewuste keuze of zit men te slapen?”
Volgens Info2Action zijn inmiddels al 4 op de 5 vrouwen min of meer bezig met een gezonde en duurzame levensstijl. Rutte: ”Consumenten wensen duidelijkheid over de voeding die ze kopen, geven de voorkeur aan verse producten en zien voorverpakte geconserveerde producten steeds minder zitten. De vruchten van het internet en een afkalving van aanbodgedreven geïndustrialiseerde massaproductie laten duidelijke sporen na.” Info2Action heeft de afgelopen jaren doorlopend onderzoek gedaan naar natuurlijke zelfzorg, supplementen en persoonlijke verzorging. “Het blijkt dat de personen die een bewuste levensstijl aanhangen, per jaar maar liefst 50% meer aan supplementen besteden. Behalve bij DIO zien we die hogere bestedingen per shopper bij geen enkele drogisterijformule terugkomen. Wij zien ook dat de groep vrouwen van 25-45 jaar het meest behoefte heeft aan natuurlijke huidverzorging van hoge kwaliteit. De grootste uitdaging is deze doelgroep te bedienen binnen het commodity ‘prestige’segment’ met merken als Dove, Guhl of John Frieda. De bewuste doelgroep geeft aan dat zij vaak geen geschikt aanbod kunnen vinden bij de gangbare drogist.” Info2Action heeft onlangs een consumentenpanel een test laten doen met 95% natuurlijke haar- en lichaamsverzorgingsproducten. “Honderd procent natuurlijk is vrijwel onmogelijk omdat er conserveringsmiddelen in cosmetica zitten. Na de test bleek 70% een koopintentie te hebben en ruim 35% wilde haar meest gebruikte product inruilen (veelal niet de minste merken zoals Rituals, Guhl en Dove) voor de geteste variant. Uit eerdere consumentenonderzoeken blijkt dat 80% van de dames ervan overtuigd is dat petrochemische toevoegingen in cosmetica op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Hiervan beseft echter de helft niet dat hun favoriete product deze chemische toevoeging in gangbare hoeveelheden bevat. Koopkrachtige shoppers die gaan voor kwalitatief hoogwaardige natuurlijke producten zoeken hun duurzame producten op het internet, bij postorderaars, natuurwinkels, gespecialiseerde winkels en ecologische supermarkten. “De drogist laat hier dus mooie kansen liggen en waarom?”
Meer weten? Informeer bij Info2Action naar de grootschalige onderzoeken die in een handzaam dashboard (incl. presentatie) modulair worden aangeboden. Het gaat o.a. om zelfzorg, vitaminen, mineralen en supplementen, haarverzorging, lichaamsverzorging, mondverzorging.
Nagekomen persbericht TerraSana d.d. 22 juni 2016:
LOGONA en SANTE scoren gedeelde 2e plaats in Rank a Brand duurzaamheidsonderzoek cosmetica
De natuurcosmeticamerken SANTE en LOGONA scoren een gedeelde tweede plaats in het duurzaamheidsonderzoek van Rank a Brand naar het gezondste, duurzaamste en meest milieu- en diervriendelijke cosmeticamerk. 30 merken werden onderzocht. Samen met Weleda en Dr. Hauschka gaan LOGONA en SANTE (met LOGOCOS als moederbedrijf) aan de leiding wat betreft duurzaamheid in de cosmetica-industrie. Volgens het onderzoek van Rank a Brand scoren LOGONA en SANTE bovengemiddeld op vier gebieden:
Klik hier voor een overzicht van de ranking van alle 30 merken.
Stoere Vrouwen en Rank a Brand: cosmetica-events door heel het land
In de komende week organiseert Stoere Vrouwen in samenwerking met Rank a Brand een viertal events door heel het land. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops van zes van de hoogst gerankte merken. LOGONA en SANTE presenteren diverse lijnen in haarverzorging, -styling en -kleuring. De eerste bijeenkomst is op maandag 27 juni in Amsterdam. Kijk voor verdere data, ticketprijzen en locaties op de site van Stoere Vrouwen.
Volledige uitslag Rank a Brand onderzoek
Om het volledige rapport te lezen, klik hier.
Deel dit bericht: