Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 juli 2016

Steeds meer dynamiek in het betalingsverkeer

Betaalvereniging Nederland publiceert vandaag haar jaarverslag over 2015. Daarin stelt zij vast dat de dynamiek en innovatie in het Nederlandse betalingsverkeer toenemen. Zo is (digitaal) Incassomachtigen ingevoerd en nam contactloos betalen een grote vlucht. Tevens zijn er voorbereidingen getroffen voor de invoering van Instant Payments, iDEAL QR en iDIN. Zo meldt Betaalvereniging Nederland in een persbericht aan Careality.

Contactloze betalingen namen in 2015 met bijna 25 procent per maand toe. De eerste pilots met iDEAL QR-codes en iDIN zijn begin 2016 van start gegaan. Met iDIN kunnen bankklanten zich via hun eigen bank online identificeren en veilig en vertrouwd inloggen bij andere organisaties op het web. Begin 2019 wordt het mogelijk om met Instant Payments binnen enkele seconden geld over te boeken tussen twee verschillende Nederlandse banken.

StBEB het nieuwe pinnenInvoering van Europese PSD2-richtlijn zet de toon
In de aanloop naar de invoering van PSD2 (Payment Services Directive, versie 2) zagen in 2015 ook veel individuele vernieuwingen het daglicht, in verschillende betaalapps voor mobiele apparaten en dankzij nieuwe mogelijkheden bij internetbankieren. De Betaalvereniging spreekt in haar jaarverslag de verwachting uit dat PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten van banken en niet-bancaire betaalinstellingen, ook de komende jaren een grote stempel blijft drukken op het Nederlandse en Europese betalingsverkeer.

Dankzij PSD2 wordt de markt voor betaaldiensten verder opengebroken voor niet-bancaire nieuwe toetreders. Zo moeten de Europese banken vanaf 2018 de betaalrekeningen van hun klanten toegankelijk maken voor betaaldienstverleners met beperkte vergunningen, wanneer de rekeninghouders daar toestemming voor geven. Een tiental niet-bancaire fintech-bedrijven dat dankzij PSD2 toegang kan krijgen tot de betaalrekeningen van bankklanten, is de afgelopen twee jaar lid geworden van de Betaalvereniging.

Aanhoudende groei van iDEAL
In oktober 2015 was het precies tien jaar geleden dat voor het eerst veilig en vertrouwd met iDEAL kon worden betaald, via de eigen bank. Sindsdien blijft het aantal betalingen met het populairste online betaalmiddel van Nederland hard groeien, met 25 procent per jaar. Dankzij deze aanhoudende groei kon op Koningsdag 2016 de miljardste iDEAL-betaling worden verwerkt. Begin 2016 is een pilot gestart om in winkels, op straat en aan de voordeur met iDEAL te betalen, met behulp van de iDEAL QR-code. Daarmee kan iDEAL ook het komende decennium verder blijven groeien.

Hogere beschikbaarheid en gelijkblijvende fraude
Ondanks de sterke groei van het gebruik van elektronische betaalmethoden in 2015, is de beschikbaarheid van de benodigde infrastructuur toegenomen en bleef de fraude met internetbankieren en pinnen stabiel.

Het volledige jaarverslag over 2015 van Betaalvereniging Nederland kan als PDF-document worden gedownload vanaf  www.betaalvereniging.nl.

(foto: Stichting Bevordering Efficiënt Betalingsverkeer)


Deel dit bericht:


Careality