Uit de cijfers voor de detailhandel die Nielsen vorige week heeft gepubliceerd, blijkt dat de groei van het bedrag dat Europese consu-
menten uitgeven aan dagelijkse boodschappen, zoals voedsel, drank en toiletartikelen, de kleinste is die ooit is gemeten. Dit meldde Nielsen in een persbericht aan Careality.
In het tweede kwartaal van 2016 zijn de prijzen die werden betaald voor fast-moving consumer goods (FMCG) op jaarbasis met slechts 0,7% gestegen, terwijl het totaal aantal verkochte producten met slechts 0,1% toenam, het laagste niveau in meer dan twee jaar. Als gevolg daarvan zagen supermarkten hun inkomsten aan de kassa met 0,8% toenemen – het laagste cijfer sinds het begin van deze metingen in het laatste kwartaal van 2008.
In Nederland stegen de prijzen voor FMCG-artikelen met 1,9%, waardoor de lichte daling met -1,0% van het volume aan verkochte producten werd gecompenseerd en de totale inkomsten aan de kassa met 0,9% toenamen.
Als we kijken naar de 21 onderzochte landen van Europa, dan vertoonde Turkije de sterkste verkoopstijging (+8,9%), gevolgd door Noorwegen (+3,5%) en Zweden (+3,2%). Aan het andere uiteinde van de schaal was de daling het grootste in Griekenland (-7,2%) en Finland (-4,6%).
Van de vijf grote markten in West-Europa vertoonde Spanje de hoogste groei (+2,1%), gevolgd door Italië (+1,2%). Het VK liet de grootste daling in bijna twee jaar zien (-1,6%). Dat is de grootste daling in deze groep en de op twee na grootste van alle 21 landen.
“De historisch lage groei in de Europese landen wordt veroorzaakt door twee factoren,” zegt Jean-Jacques Vandenheede, European Director of Retail Insights bij Nielsen. “Er is sprake van een negatief effect omdat Pasen dit jaar niet in het tweede kwartaal viel, terwijl dat vorig jaar wel het geval was. Maar belangrijker is de zeer lage groei in Frankrijk en Duitsland en de aanzienlijke daling in het VK, veroorzaakt door sterke prijsconcurrentie tussen winkels. Zuid-Europa was in het verleden vaak verantwoordelijk voor zwakke Europese prestaties, maar die landen doen het nu vrij goed; Noord-Europa is op dit moment het zorgenkind.”
Deel dit bericht: