Overal ter wereld kiezen consumenten steeds vaker voor speciale diëten die voldoen aan hun behoefte aan organisch, vetarm of caloriearm voedsel of aan de behoefte om af te zien van bepaalde ingrediënten op basis van voedselgevoeligheden, allergieën of persoonlijke overtuigingen. Ongeveer twee derde van de respondenten (64%) in de nieuwe Global Health and Ingredient-Sentiment-enquête van Nielsen verklaart een dieet te volgen waarin de consumptie van ten minste enkele voedingsmiddelen of ingrediënten is verboden of wordt beperkt. Dit antwoord wordt in Afrika/Midden Oosten (84%) en Azië/Stille Oceaan (72%) vaker gegeven dan het mondiale gemiddelde. Twee derde van de consumenten wereldwijd (68%) zegt bereid te zijn meer te betalen voor voedingsmiddelen die geen ongewenste ingrediënten bevatten. Dit meldt Nielsen in een persbericht aan Careality.
“Consumenten willen gezonder eten, maar kunnen dat zonder hulp niet voor elkaar krijgen. Ze hebben ondersteuning nodig van voedselfabrikanten, die producten moeten aanbieden die rekening houden met voedselgevoeligheden en andere gespecialiseerde diëten, en van supermarkten en andere levens-
middelenwinkels, die een groter assortiment aan voedingsmiddelen moeten aanbieden om aan te sluiten bij een bredere waaier aan consumenten-
behoeften,” zegt Andrew Mandzy, Director Strategic Insights bij Nielsen. “Dit is een belangrijke kans voor levensmiddelenfabrikanten en -winkels, maar zelfs binnen individuele markten kan het concept gezondheid en welzijn niet worden vertaald in een ‘one-size fits all’-aanpak. Levensmiddelenfabrikanten en
-winkels moeten segmenten met een hoog potentieel identificeren, erachter komen wat deze consumenten drijft en vervolgens berichten en producten toesnijden op hun behoeften.”
De belangrijkste factoren voor deze voedingstrends zijn:
Toenemende voedselgevoeligheden: Meer dan een derde (36%) van de respondenten in de mondiale enquête zegt dat hij- of zijzelf of iemand anders in zijn of haar huishouden een allergie of een intolerantie voor een of meer voedingsstoffen heeft. Allergieën en intoleranties voor zuivel/lactose en schelp-
dieren worden daarbij het meest genoemd, elk door 12% van de respondenten.
Regionale dieetvoorkeuren: In zowel de regio Afrika/Midden Oosten als de regio Azië/Stille Oceaan is het aantal diëtaire beperkingen hoger dan gemiddeld als gevolg van culturele en religieuze gebruiken. Meer dan acht op de tien respondenten in Afrika/Midden Oosten (84%) volgen een speciaal dieet dat hun consumptie van geselecteerde voedingsmiddelen beperkt, waarbij halal het vaakst wordt genoemd als dieet (48%). Ook respondenten in Azië/Stille Oceaan verklaren vaker dan het mondiale gemiddelde dat ze een speciaal dieet volgen (72%), dat in veel gevallen vegetarisch is (19%, tegen 14% wereldwijd). De omzetcijfers van retailers waarover Nielsen beschikt duiden erop dat veel Noord-Amerikaanse en Europese consumenten steeds minder voedingsmiddelen nuttigen die rijk aan vet, suiker en natrium zijn. De helft van de Noord-Amerikaanse respondenten zegt een speciaal dieet te volgen, evenals 44% van de Europese respondenten.
Voeding als geneesmiddel: 70% van de respondenten wereldwijd zegt actief dieetkeuzen te maken om aandoeningen als obesitas, diabetes, een hoog cholesterolniveau of een hoge bloeddruk te helpen voorkomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker in 2020 verantwoordelijk zijn voor 73% van de sterfgevallen wereldwijd, terwijl dat in 2001 nog ruwweg 60% was.
Deel dit bericht: