Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
8 september 2016

Bijwerkingen vitamine B6 incidenteel

In de media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor gezondheidsklachten bij mensen die een supplement met vitamine B6 slikten. Een op de vijf mensen die deze vitamine slikten, zouden klachten krijgen zoals een verhoogde waarde van B6 in het bloed of tintelende handen en voeten. Het kan daarom voorkomen dat er in de drogisterij vragen over deze vitamine worden gesteld, zo meldt het CBD op haar website drogistensite.nl.

NPN Saskia portret2 2014NPN heeft naar aanleiding van de berichten laten weten dat hoge bloedwaarden een logisch gevolg zijn van het slikken van vitamine B6. Saskia Geurts (NPN, foto rechts): “Dat is op zich geen directe reden voor ongerustheid, een verhoogde waarde B6 in het bloed geeft geen bijwerkingen. Een B6 vergiftiging met neuropatische verschijnselen als zenuwpijn en tintelingen komt erg weinig voor en lijkt persoonsgebonden. Ze lijken alleen op te treden bij mensen die een bepaald enzym missen waardoor ze B6 niet goed kunnen omzetten.”

Veilige hoeveelheid
Enkele kranten vermeldden dat “vitamine B6 in hoeveelheden tot 100mg per pil vrij te verkrijgen is, terwijl de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld op 25mg.” De bijwerkingen bij inname van B6 zijn volgens NPN echter niet afhankelijk van de dosis: “In Nederland geldt op dit moment geen maximum hoeveelheid voor vitamine B6. Op Europees niveau moeten maximale hoeveelheden nog vastgesteld worden. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een niveau vastgesteld van 25mg vitamine B6 per dag. Andere autoriteiten komen op een veilig niveau dat veel hoger ligt, bijvoorbeeld 100mg per dag.”

Meer onderzoek
De ongerustheid die mogelijk naar aanleiding van de berichtgeving is ontstaan, is volgens NPN onnodig, evenals de discussie rondom de vrije verkrijgbaarheid van vitamine B6. “Er zijn ook mensen allergisch voor pinda’s maar dat is geen reden om alle pindakaas van de schappen te halen.” De NPN is momenteel betrokken bij een traject met de Universiteit van Maastricht om de exacte reden van eventuele bijwerkingen te onderzoeken en om een minder gevoelige variant van B6 te ontwikkelen. De uitkomst daarvan wordt in het voorjaar van 2017 verwacht.

Meer weten?
Lees hier de reactie van NPN op de uitzending van Radar

http://www.npninfo.nl/2016/09/Reactie-NPN-Uitzending-Radar-5-september-16

Lees hier de facsheet rondom de veiligheid van vitamine B6

http://www.npninfo.nl/2016/09/Veiligheid-vitamine-B6


Deel dit bericht:


Careality