Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
29 september 2016

Gebruik aluminium in anti-transpirant veilig

Recentelijk zijn naar aanleiding van een nieuwe wetenschappelijke studie berichten in de media verschenen die de veiligheid van aluminiumverbindingen in cosmetische producten in twijfel trekken. In de media wordt gesteld dat aluminiumverbindingen betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van borstkanker. De gegevens uit de studie zijn mogelijk van academische waarde, een direct verband tussen het gebruik van anti-transpirant met aluminium en het ontstaan van borstkanker kan echter niet worden gelegd, en wórdt in de oorspronkelijke studie ook niet gelegd. Mediaberichten doen soms anders vermoeden en zijn daarmee misleidend. Zo meldt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) in een bericht aan Careality en op hun website ncv-cosmetica.nl

Aluminium en aluminiumzouten worden al jaren veilig gebruikt in verschillende cosmetische producten. In anti-transpirant lossen de zouten van aluminium op in transpiratie (zweet) en vormen dan een dun laagje gel over de zweetklieren. Deze coating zorgt ervoor dat de hoeveelheid transpiratie op de huid vermindert. Wanneer er minder transpiratie is, kunnen huidbacteriën minder snel groeien en neemt de kans dat men naar transpiratie gaat ruiken af. Aluminium vormt dus na contact met de huid en zweet een onoplosbaar residu dat te groot is om opgenomen te worden via de huid. In vergelijking met de hoeveelheden aluminium die we bijvoorbeeld via onze voeding binnen krijgen is de hoeveelheid die via het gebruik van cosmetica binnenkomt zeer klein.

Vooraanstaande organisaties die nauw betrokken zijn bij onderzoek naar kanker bevestigen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat het gebruik van anti-transpiranten met aluminium het risico op kanker vergroot. Zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute hebben dit geconcludeerd. Ook het KWF en RIVM delen dit standpunt. Er is geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant/anti-transpirant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is. Deodorant en anti-transpirant kunnen dus veilig worden gebruikt.

Het onafhankelijke comité die de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen die in cosmetica worden gebruikt (het SCCS) heeft een risicobeoordeling uitgevoerd voor aluminium. Volgens het SCCS is het onwaarschijnlijk dat aluminium met de concentraties die nu in cosmetica worden gebruikt een risico vormen. Er is geen bewijs dat het gebruik van anti-transpirant kan leiden tot niveaus van aluminium die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Ook is er geen bewijs dat het gebruik van aluminium bevattende cosmetische producten het risico op borstkanker kan vergroten.

(foto streamer homepage: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality