Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
13 oktober 2016

Contactloos betalen wordt gemeengoed

Contactloos betalen blijft hard groeien: bij alle bevolkingsgroepen, in steeds meer winkels en voor steeds hogere bedragen. Dit blijkt uit metingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Contactloos betalen aan de kassa, met betaalpas en mobiele telefoon, groeide in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan. In september werden 65 miljoen contactloze betalingen gedaan, meer dan één op iedere vijf pinbetalingen in die maand.

SBEB contactloos betalen still animatie betaling automaatVoor grotere bedragen
Waar we eerst vooral kleine bedragen tot en met 25 euro zónder pincode contactloos betaalden, betalen we nu steeds vaker contactloos boven 25 euro, mét pincode. In 2015 was 5 procent van alle contactloze betalingen voor bedragen boven 25 euro. In de eerste helft van 2016 is dat aandeel al met meer dan de helft toegenomen, tot 8 procent.

In de catering en bij verkoopautomaten
Bij ruim de helft van alle verkooppunten in Nederland kun je nu contactloos betalen en dat worden er iedere maand meer. Recentelijk hebben enkele grote supermarkt- en warenhuisketens hun betaalautomaten vervangen door contactloze apparaten.

De meeste contactloze betalingen vinden bij supermarkten plaats: 45 procent van het totaal. De catering, waaronder bedrijfskantines, en verkoopautomaten, bijvoorbeeld voor snoep, snacks en frisdrank, nemen bijna een vijfde van alle contactloze betaaltransacties voor hun rekening. Parkeergarages en parkeerterreinen zien het aantal contactloze betalingen snel groeien naarmate daar meer contactloze automaten in gebruik worden genomen.

Meer vrouwen en senioren
Het verschil in populariteit van contactloos betalen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen wordt kleiner. Werd vorig jaar nog maar 38 procent van alle contactloze betalingen door vrouwen gedaan, in de eerste helft van 2016 is al 43 procent van de contactloze betalers een vrouw.

Ouderen raken ook overtuigd van het gemak en de veiligheid van contactloos betalen. Bij kleine bedragen tot en met 25 euro hoef je meestal geen pincode in te tikken en daardoor kan die niet worden afgekeken door zakkenrollers. Je hoeft een contactloze betaalpas ook niet meer uit handen te geven, waardoor je die niet kan vergeten en je hem minder snel kwijtraakt. Als je betaalpas onverhoopt toch in handen komt van een vreemde die er contactloos mee betaalt, zonder pincode, dan vergoedt je bank de schade.

De gegevens in bovenstaand bericht zijn ontleend aan de eerste halfjaarlijkse meting van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank voor ‘Betalen aan de kassa 2016’.

CONTACTLOOS BETALEN JAAGT GROEI PINNEN AAN EN ZORGT VOOR VEILIGER WINKELKLIMAAT

Contactloos betalen groeide in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan. Alleen al in de maand september werden 65 miljoen contactloze betalingen gedaan. Inmiddels zijn er nu ruim 179.000 betaalautomaten in winkels en andere ondernemingen geschikt voor contactloos betalen. Dat is iets meer dan de helft. Bijna 70 procent van de bankpassen heeft de functionaliteit. Dit schrijft Detailhandel Nederland op 13 oktober in een persbericht aan Careality.

“Contactloos betalen maakt het nog makkelijker en sneller voor de consument om af te rekenen. Daarmee wordt het nog aantrekkelijker om niet met contant geld te betalen wat weer bijdraagt aan de veiligheid van de winkeliers en de medewerkers. Winkelveiligheid is een belangrijk thema wat deze week ook wordt belicht in de Week van de Veiligheid. Contant geld trekt immers overvallers aan”, stelt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland.

“Wij zien elektronisch betalen als een veilig alternatief voor contant en wij moedigen iedereen daarom aan om zoveel mogelijk met pin – al dan niet contactloos – te betalen.”

Van Bommel verwacht dat contactloos betalen in een nog sneller tempo zal groeien en dat ook de integratie met de mobiele telefoon een grotere rol zal gaan spelen.


Deel dit bericht:


Careality