Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
18 november 2016

Laag BTW-tarief voor tandpasta en zonnebrand

Tandpasta’s en zonnebrandmiddelen zijn aan te merken als geneesmiddelen en vallen als zodanig onder het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van het algemene btw-tarief van 21%. Dat heeft de Hoge Raad op 11 november geoordeeld in een zaak die een ondernemer met twee winkelketens aanspande tegen de btw-afdracht volgens het hoge tarief, zo meldt het fd.

Woman with toothbrushDe btw-afdracht door retailers aan de Belastingdienst volgens het lage tarief is met onmiddellijke ingang ingegaan, meldt belastingadviseur Einte van der Wal van PwC in de krant. PwC is het advieskantoor dat de zaak voerde. Het is aan winkeliers om te beslissen wat zij met dit belastingvoordeel doen. Zij kunnen het in eigen zak steken, het helemaal doorgeven aan de consument door de prijzen van tandpasta en zonnebrandcrème navenant te verlagen of daar ergens tussenin gaan zitten.

De redenering van de Hoge Raad is dat middelen die pijn voorkomen volgens de definitie in de omzetbelasting zijn aan te merken als geneesmiddelen. Tandpasta’s en zonnebrandcrèmes zijn preventief tegen pijn, aldus het hoogste rechtscollege. Voorwaarde is wel dat er fluoride in de tandpasta’s zit en de zonnebrandmiddelen een UVA- en UVB-filter hebben. Voor zeker 90% van de tandpasta’s en de zonnebrandcrèmes is dit het geval.

Kruidvat en Trekpleister geven het belastingvoordeel door aan de klanten, meldt moederbedrijf A.S. Watson. De eerste prijsverlagingen zijn dinsdag zichtbaar. Franchiseorganisatie DA adviseert de aangesloten drogisterijen eveneens hun prijzen te verlagen. Etos zegt de eigenmerkproducten in prijs te zullen verlagen.

(Foto: fotolia / Photographee.eu)


Deel dit bericht:


Careality