Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
3 februari 2017

Bedrijfsinformatiespecialist Graydon: “Bedrijvigheid ook in 2016 toegenomen”

In 2016 nam de Nederlandse bedrijvigheid toe met 2,5 procent. In totaal groeide het bedrijfsleven het afgelopen jaar met 72.460 entiteiten. Dat blijkt uit de jongste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De groei laat zich vooral verklaren door de daling van het aantal faillissementen (-16,7%) en een lichte stijging van het aantal starters (+0,7%). Het aantal opheffingen is in 2016 gestegen (+1,2%). De bedrijfspopulatie is in 2016 gegroeid, maar procentueel wel minder hard dan het jaar ervoor. Dit meldt Graydon in een persbericht aan Careality.

“De bedrijvigheid is ook het afgelopen jaar toegenomen,” zegt Mattijs van de Weijer van Graydon. “De afname van het aantal faillissementen is nog steeds een gunstig teken, maar vooral ook dat het aantal starters voor het eerst in drie jaar tijd weer is gestegen. Dat duidt erop dat ondernemers er weer voldoende vertrouwen in hebben om nieuwe activiteiten te beginnen.”

De netto-Groei wordt door Graydon berekend door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen. Voor de stijging van de netto-Groei in 2016 is vooral de afname van het aantal faillissementen verantwoordelijk (-16,7%). In tegenstelling tot een jaar eerder, is in 2016 het aantal starters toegenomen. In totaal zijn er in 2016 nieuwe 221.209 bedrijven gestart, dat zijn er 1.527 meer dan in 2015. Daarnaast zijn er in 2016 1.746 bedrijven meer opgeheven dan in het jaar ervoor.

Financiële instellingen en Zakelijk Dienstverlening groeimotoren Nederlandse bedrijvigheid
Drie sectoren zijn verantwoordelijk voor ruim de helft van de netto-Groei van de Nederlandse bedrijvigheid. De Financiële Instellingen (21%), de Zakelijke Dienstverlening (19%) en de Gezondheid- en Welzijnszorg (13%) stuwen de bedrijvigheid. Alle overige sectoren zijn wel in omvang toegenomen, behalve de sectoren (semi)Overheid (-13 bedrijven) en Winning van Delfstoffen (-4 bedrijven).

Noord- en Zuid-Holland nemen het meest in bedrijvigheid toe
Naast de gedetailleerde cijfers per branche bevat de Kwartaalmonitor van Graydon ook cijfers per regio. In 2016 kende elke Nederlandse provincie een netto-Groei. De bedrijfspopulatie nam het meest toe in de provincies Noord-Holland (+17.720 nieuwe bedrijven), Zuid-Holland (+16.251 nieuwe bedrijven) en Noord-Brabant (+9.536 nieuwe bedrijven). De netto-Groei bij koploper Noord-Holland was in 2016 wel minder groot dan in het jaar ervoor. De bedrijfspopulatie in de provincie Zeeland groeide (+ 901 nieuwe bedrijven) harder dan vorig jaar, maar in absolute zin wel het minst van alle Nederlandse provincies.

 


Deel dit bericht:


Careality