Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 april 2017

NPN stelt advies voor veilig gebruik melatonine op

NPN heeft voor voedingssupplementen met 0,3 mg melatonine of meer per dagdosering een advies voor veilig gebruik opgesteld. In de rechtszaak die NPN vorig jaar had aangespannen tegen IGZ is vast komen te staan dat melatonine als voedingssupplement behouden blijft voor de consument en zonder recept verkrijgbaar is. NPN heeft gemeend om naar aanleiding van de zorgen die geuit zijn in o.a. de rechtszaak uitdrukkelijk aandacht te vestigen op een veilig gebruik van het product. Het nieuwe gebruiksadvies, dat op een verpakking van het voedingssupplement komt te staan, biedt meer duidelijkheid en houvast voor consumenten.

NPN adviseert producenten en leveranciers om het volgende gebruiksadvies voor melatonine (met 0,3 mg of meer per dagdosering) over te nemen.

Innemen kort (1 à 2 uur) voor het slapen gaan. Gebruik wordt afgeraden, tenzij anders geadviseerd:
-Voor kinderen jonger dan 12 jaar
-Bij zwangerschap en borstvoeding
-Gedurende een aaneengesloten periode langer dan 3 weken
-Bij gebruik van geneesmiddelen die inwerken op de hersenen

Voor melatonine supplementen bedoeld voor jetlag kan worden volstaan met:

Innemen kort (1 à 2 uur) voor het slapen gaan. Niet gebruiken:
-Door kinderen jonger dan 12 jaar
-Bij zwangerschap en borstvoeding

‘We weten dat heel veel Nederlanders baat hebben bij melatonine. De verkoop in Nederland ligt naar schatting boven de miljoen verpakkingen per jaar. Mensen gebruiken het om beter in slaap te vallen of om jetlag te bestrijden. Gezien de commotie en de persaandacht die er de afgelopen tijd is uitgegaan naar dit voedingssupplement hebben we het initiatief genomen om de consument beter te gaan informeren over veilig gebruik van melatonine. De tekst is van toepassing op producten vanaf een dagdosering van 0,3 mg. We adviseren betrokken bedrijven om het over te nemen, zodat de consument optimaal geïnformeerd is. Hopelijk draagt ons initiatief bij aan een verantwoord en succesvol gebruik van melatonine voor een brede groep mensen’, benadrukt Saskia Geurts (foto), directeur van brancheorganisatie NPN.

De consument kan de tekst eerdaags op verpakkingen van melatonine in de schappen van drogisten, apothekers en aankopen via online shops aantreffen. Het overnemen van de tekst is echter geen verplichting, maar een advies, die naar verwachting door o.a. bij NPN aangesloten bedrijven zal worden overgenomen.

 


Deel dit bericht:


Careality