Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 juli 2017

Vermelding Europese logo voor online aanbieders medicijnen

Sinds 1 juli 2015 moeten alle online aanbieders van medicijnen het Europese logo op hun website hebben geplaatst waaruit blijkt dat zij niet-vervalste medicijnen verkopen. De deelnemers aan het Keurmerk zelfzorg Online hebben afspraken gemaakt over de manier waarop het Europese logo op hun websites wordt vermeld. Zij hebben deze ‘best practices’ afgestemd met het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Webshops die deelnemen aan het Keurmerk Zelfzorg Online bieden verantwoorde zorg aan hun klanten bij de online verkoop van zelfzorggeneesmiddelen (UAD en AV). Zij voldoen aan de Geneesmiddelenwet en de wetgeving inzake elektronische handel. Zij geven hun klanten de informatie om een weloverwogen keuze te maken en de geneesmiddelen veilig en juist te gebruiken. Met de vermelding van het Europese logo geven zij aan  dat hun geneesmiddelen echt zijn, dus niet vervalst en niet nep.

Verantwoord en legaal
Dat de online aanbieders verantwoorde zorg aanbieden en legaal handelen is voor de consument zichtbaar aan én het keurmerk Zelfzorg Online én het wettelijk verplichte Europese logo voor online aanbieders van medicijnen. De afspraken die de deelnemers maken hebben tot doel dat het Europese logo op de pagina’s staat waarop de zelfzorggeneesmiddelen worden aangeboden.

Best practices
De deelnemers verplichten zich om ten minste op de hierna volgende wijze het Europese logo voor online aanbieders van medicijnen te vermelden op hun website:

  • Vermelding van het logo in de contactgegevens. Hiermee maken de deelnemers duidelijk dat zij garant staan voor de echtheid van de door hen aangeboden zelfzorggeneesmiddelen;  EN
  • Vermelding van het logo op de pagina met de productinformatie van een specifiek geneesmiddel voordat het in het winkelwagentje geplaatst kan worden; het logo wordt onderaan de pagina (samen met bijvoorbeeld het logo van Thuiswinkelwaarborg) groot en duidelijk zichtbaar weergegeven; EN
  • Vermelding van het logo op elke overzichtspagina waarop zelfzorggeneesmiddelen worden aangeboden; het logo wordt onderaan de pagina (samen met bijvoorbeeld het logo van Thuiswinkelwaarborg) groot en duidelijk weergegeven; EN
  • Er komt geen vermelding van het logo op de pagina van productinformatie van een specifieke medische hulpmiddel en/of voedingssupplement en geen vermelding van het logo op een overzichtspagina waarop geen zelfzorggeneesmiddelen staan.

Toezicht op naleving
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt vanaf dit jaar toezicht op de naleving van de verplichting van het voeren van het EU-logo. Bij overtreding kan de minister van VWZ aan de overtreder een bestuurlijke boete opleggen.

Meer informatie:
* Over Keurmerk Zelfzorg Online via deze link
* Over het Europese logo via deze link en www.aanbiedersmedicijnen.nl

 

 

 


Deel dit bericht:


Careality