Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
5 juli 2017

Uiterlijk belemmert vrouw met kanker

Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende kanker in Nederland. Het aantal mensen met huidkanker is sinds 1990 verviervoudigd en een verdere stijging dreigt. Niet alleen huidkanker, maar ook andere vormen van kanker en behandelingen hebben invloed op het uiterlijk. Dit belemmert vrouwen met kanker. Onderzoek* toont aan dat bijna 60% van de gevraagde vrouwen minder zelfvertrouwen heeft. Voor 1 op de 6 betekent dit zelfs dat zij contact met mensen in haar omgeving vermijdt. Stichting Look Good Feel Better wil hier verandering in brengen: ”Er niet ziek uitzien” is belangrijk. Het maakt onderdeel uit van het beter worden. Dit schrijft de Stichting in een persbericht aan Careality.

Belangrijkste conclusies onderzoek
Onder invloed van medicatie krijgen mensen die kanker hebben vaak te maken met veranderingen aan het uiterlijk. Meer dan 300 vrouwen met kanker of die (onlangs) kanker hebben gehad is gevraagd naar de impact van deze veranderingen. Van de ondervraagde vrouwen die chemotherapie kregen, geeft 75% aan dat deze veranderingen grote invloed hebben in hun dagelijks leven. Het zelfvertrouwen neemt af (60%) en ze voelen zich minder vrouw (50%). Ook geven de vrouwen aan dat het hen belemmert in hun functioneren thuis (70%) en op het werk (54%).  Bijna 15% van de vrouwen geeft aan vanwege uiterlijke veranderingen ten gevolge van de ziekte contact met mensen in haar omgeving te vermijden.

Het belang van aandacht voor het uiterlijk
Zowel Prof. Dr. Irma Verdonck, hoogleraar Psychosociale oncologie (Vrije Universiteit en VU medisch centrum) als Dr. Carolien Smorenburg, internist-oncoloog (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) onderschrijven het belang van uiterlijke verzorging bij kanker. Irma Verdonck:”Het verlies van vertrouwen in je lijf voelt voor veel mensen ook als een verlies in het vertrouwen in jezelf. Heel belangrijk dus dat daar ook aandacht voor is.” Carolien Smorenburg vult hierop aan: “Bij goede zorg tijdens de behandeling van kanker hoort ook goede zorg voor je uiterlijk, omdat dat bijdraagt aan je eigenwaarde en je zelfvertrouwen.”

Positieve aandacht voor het uiterlijk maakt het verschil
Ingeborg van de Kamp kreeg te maken met borstkanker. “Na de diagnose schiet je in eerste instantie in de overlevingsmodus. Tijdens de behandeling verloor ik niet alleen mijn haren, wimpers en wenkbrauwen, maar ook het vertrouwen in mijn lichaam.  Bij een workshop uiterlijke verzorging bij kanker was er weer positieve aandacht voor mijn uiterlijk. Dit gaf hernieuwd zelfvertrouwen en nieuwe energie. Ik voelde me weer helemaal Ingeborg!”

Petra Odenthal, directeur van stichting Look Good Feel Better, wil voor meer vrouwen zoals Ingeborg het verschil maken. “Ik vind het verdrietig dat vrouwen aangeven niet naar buiten te durven omdat ze bang zijn dat anderen kunnen zien dat ze kanker hebben. Wij willen en kunnen ze graag helpen! Met workshops in ziekenhuizen, waarin vrouwen samen met anderen aan de slag gaan met huidverzorging  en make-up. Maar ook met individuele behandelingen, met praktische tips en adviezen … er kan heel veel”.  Vrouwen met kanker voelen zich hierdoor gesterkt. Ze krijgen meer zelfvertrouwen. Dit draagt positief bij aan het sociale, maatschappelijke en professionele welzijn.  Een korte informatiefilm op ons YouTube kanaal  laat zien wat aandacht voor het uiterlijk tijdens kanker voor vrouwen kan betekenen. “Er niet ziek uitzien” is voor hen van onschatbare waarde en maakt onderdeel uit van het beter worden.

*Onderzoek is uitgevoerd door Bureau SAMR in opdracht van Look Good Feel Better.


Deel dit bericht:


Careality