Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
10 augustus 2017

Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het advies over paracetamol voor zwangere vrouwen hoeft niet te worden aangepast. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 27 juli 2017 vastgesteld. Zo meldt het CBD vandaag aan Careality.

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar mogelijke latere effecten bij het kind door paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap. Daaruit kwam geen overtuigend bewijs voor verband tussen paracetamol tijdens de zwangerschap en ontwikkelings-
stoornissen bij het kind, zoals autisme of ADHD. De bijsluiter van paracetamol hoeft daarom niet te worden aangepast.

Het gebruik van alle medicijnen tijdens de zwangerschap moet altijd afgewogen worden tegen de ernst van de klachten. Dit geldt dus ook voor paracetamol.

Advies aan zwangeren

Het CBD heeft het nieuws van het CBG over paracetamolgebruik tijdens zwangerschap verspreid onder (assistent)drogisten via social media en het Nascholingsplatform. Het advies van (assistent)drogisten aan zwangere vrouwen blijft:

  • Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.
  • Paracetamol is het middel van voorkeur bij koorts en pijn tijdens de zwangerschap.
  • Bij twijfel of vragen: overleg met een arts.

Deze recente data over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zijn ook in Europees verband besproken, onder meer door het geneesmiddelenbewakingscomite PRAC. In Europa werd dezelfde conclusie getrokken als nu in Nederland.

(bron foto: Biohorma)


Deel dit bericht:


Careality