Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
7 september 2017

Paracetamol koploper in OTC-verkoop apotheek

Van alle vrij verkrijgbare geneesmiddelen die de apotheek verkoopt, gaat paracetamol het vaakst over the counter. De pijnstiller en koortsremmer is goed voor 26% van de OTC-verkopen. Alle middelen uit de OTC top 10 zijn bij elkaar goed voor 60% van de handverkoop in apotheken, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, gepubliceerd in Pharmaceutisch Weekblad. Verder blijkt dat apotheken ongeveer net zo vaak een niet-geneesmiddel verkopen als een geneesmiddel zonder recept. Dit meldt Neprofarm (vandaag) in hun digitale nieuwsbrief ‘Zelfzorg Nieuws’, september 2017, nummer 8 en op hun website http://www.neprofarm.nl.

In dezelfde uitgave van PW zegt apotheker Maayke Fluitman dat apothekers een prominentere rol moeten krijgen als het gaat om zelfzorg. In Groot-Brittannië stuurt de overheid erop aan dat consumenten met kleine kwalen naar de apotheek gaan in plaats van de huisarts. “Dit om de huisarts te ontlasten en de expertise van de apotheker beter te benutten”, aldus Fluitman die in dit verband liever de term self care gebruikt: het goed voor jezelf zorgen. “De apotheker is een professional die op het terrein van gezond worden, gezond zijn en gezond blijven veel kan betekenen voor consumenten.” Maayke Fluitman zit in de KNMP-werkgroep Zelfzorg, die onder meer tot doel heeft apothekers van dit feit bewust te maken.

(beeld: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality