Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
9 oktober 2017

NHG: Neussprays met xylometazoline bij drogist in goede handen

Neussprays met het bestanddeel xylometazoline moeten verkrijgbaar zijn én blijven bij drogist en apotheker. Dat vertelde Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) in het tv-programma Kassa op zaterdag 7 oktober.

Kassa besteedde in deze uitzending aandacht aan de verslavende werking van neussprays met xylometazoline bij langdurig gebruik. Prof. Dr. Fokkens, KNO-arts, pleitte in de uitzending ervoor om de verkoop van deze neussprays te verbieden bij de drogist vanwege de kans op verslaving. Dijkstra vindt het advies van de drogist (niet langer dan een week gebruiken) voldoende om het in de vrije verkoop te houden.

Xylometazoline-neussprays zijn vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek voor kortdurend gebruik zodat de consument deze kleine kwaal zelf kan oplossen en niet naar de huisarts hoeft te gaan. Deze middelen zijn veilig bij gebruik volgens de bijsluiter en zijn daarom toegelaten door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) als zelfzorggeneesmiddelen.

Bij kortdurend gebruik voor een kleine kwaal als neusverkoudheid treedt bij gebruik van neusspray met xylometazoline geen verslavend effect op. Bij langdurig en chronisch gebruik kan echter verslaving optreden en aantasting van de slijmvliezen.

Vrij verkrijgbaar blijven
Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) pleitte er in de uitzending voor dat deze neussprays vrij verkrijgbaar blijven bij apotheker en drogist. Rob Dijkstra: “Neusdruppels hebben heel weinig interactie met andere geneesmiddelen. Alleen het verslavende effect speelt een rol. Het advies dat gegeven moet worden is: niet langer dan zeven dagen gebruiken. “

Volgens de voorzitter van het wetenschappelijke instituut van huisartsen zijn deze neussprays bij de drogist in goede handen. Over de advisering aan de consument zei hij: “Dat kan een apotheker doen, maar een drogisterijmedewerker kan dat net zo goed doen. In het verleden was de voorlichting in drogistrijen minder dan nu is. Bij de drogist krijgt de consumenten tegenwoordig altijd de vraag: wilt u meer weten over dit medicijn? Voor deze geneesmiddelen zou het advies moeten zijn: nooit langer dan zeven dagen gebruiken.”

Het CBD pleit er verder voor om afspraken over samenwerking tussen drogisten, huisartsen en apothekers te maken om zo de zorgconsument nog beter te adviseren over aankoop en gebruik van dit en andere geneesmiddelen.


Deel dit bericht:


Careality