Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
7 november 2017

Consument onderschat risico’s pijnstillers

Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Deskundig advies over aankoop en gebruik van pijnstillers is dan ook noodzakelijk. Dit meldt het CBD in een persbericht aan Careality.

Consumenten hebben een ruime keuze aan pijnstillers zonder recept, voor kleine kwalen als hoofdpijn, kiespijn of spierpijn. Kiezen van de juiste pijnstiller is lastig. Sommige pijnstillers zijn ongeschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen of men kan ze niet langer dan een bepaald aantal dagen achtereen slikken. Daarnaast is niet elke pijnstiller geschikt voor elk type pijn.

Resultaten onderzoek
Pijnstillers zonder recept zijn effectief en veilig bij juist gebruik. Maar lang niet alle consumenten zijn op de hoogte van de risico’s die pijnstillers als paracetamol en ibuprofen met zich mee kunnen brengen, zo blijkt uit het onderzoek:

  • 83 procent van de consumenten gebruikt paracetamol, bijna 18 procent zelfs dagelijks. Zo’n 80 procent denkt over voldoende kennis te beschikken om veilig paracetamol te gebruiken. Deze groep vraagt dan ook geen advies over gebruik en risico’s en leest amper de bijsluiter.
  • Meer dan 60 procent geeft aan het gebruik van paracetamol veilig te vinden. Maar bij doorvragen blijkt 50 procent van de consumenten meer paracetamol te slikken dan veilig is. In de praktijk lopen zij risico op overdosering.
  • 40 procent van de respondenten gebruikt wel eens ibuprofen, 8 procent zelfs dagelijks, zonder recept of advies van de huisarts. Dit percentage lijkt laag, maar deze mensen lopen bij overdosering risico op een maagzweer of maagbloeding.

Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “Pijnstillers zijn populair. De uitslag van het onderzoek is voor het IVM een bevestiging dat consumenten professioneel advies nodig hebben bij de aankoop en het veilig gebruik van pijnstillers.”

Advies drogist
Alle drogisten met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg (ruim 80 procent van alle drogisten) adviseren consumenten persoonlijk in de winkel en bij iedere aankoop van een zelfzorggeneesmiddel over veilig en juist gebruik ervan. En als het nodig is verwijzen drogisten consumenten door naar de huisarts. De samen-
werking met de huisarts is ook nodig want uit het onderzoek blijkt dat de helft van de consumenten het gebruik van pijnstillers zonder recept niet aan de huis-
arts meldt. 80 procent van de huisartsen vraagt er ook niet naar bij de patiënt.

Johan Boeijenga, voorzitter van het CBD: “Pijnstillers zijn veilig bij juist gebruik. Helaas blijkt uit het onderzoek dat consumenten hun kennis van pijnstillers vaak overschatten. De bijsluiter wordt door hen dan ook amper gelezen en de risico’s van onjuist gebruik worden onderschat. Drogisten vinden het zeer belangrijk om consumenten bewust te maken van het veilig gebruik van pijnstillers. Als Erkend Specialist in Zelfzorg geven wij consumenten advies wat voor hen noodzakelijk is om deze middelen veilig te kunnen gebruiken.”

Week van de pijn
Om aandacht te besteden aan het belang van veilig gebruik van pijnstillers organiseren de drogisten in de week van 6 november een landelijke campagne. Vanaf 2018 organiseren zij jaarlijks drie campagnes over veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen.

De landelijke campagne van de drogisterijbranche gaat onder meer gepaard met een kennistest en folder voor consumenten over pijnstillers op erkendspecialistinzelfzorg.nl.

In het consumentenprogramma Radar werd op 6 november 2017 aandacht besteed aan dit onderzoek en de week van de pijn.
Kijk de uitzending hier terug.


Deel dit bericht:


Careality