Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
20 november 2017

Jaarlijkse Bijwerkingenweek van start

Deze week vragen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb extra aandacht voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen. De campagne bestaat uit korte animatiefilmpjes, infographics en radiospotjes. Met #mijnbijwerking wordt de hele week via Facebook en Twitter aandacht gevraagd voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Zelfzorgmiddelen
In de Bijwerkingenweek is er dit jaar extra aandacht voor het melden van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van zelfzorgmiddelen. Dit zijn middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, drogist of apotheek. Ook bij gebruik van zelfzorgmiddelen kunnen bijwerkingen ontstaan. Het risico hierop is kleiner als de aanwijzingen in de bijsluiter en op de verpakking goed worden opgevolgd.

Waarom is melden belangrijk?
Voordat een medicijn wordt geregistreerd en voor patiënten beschikbaar komt, beoordeelt het CBG of het werkt en veilig is. Mogelijke bijwerkingen komen naar voren tijdens onderzoek voordat het medicijn wordt toegelaten. Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter van het medicijn. Ook kunnen er nog onbekende bijwerkingen ontstaan nadat het medicijn is toegelaten. Als het medicijn eenmaal op de markt is dan blijven het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb het medicijn goed in de gaten houden. Door meldingen te verzamelen over (on)bekende bijwerkingen komt er steeds meer kennis beschikbaar.

Hoe melden?
Bijwerkingen kunnen gemeld worden via www.mijnbijwerking.nl of de Bijwerking app.

Over de campagne
De Bijwerkingenweek is een jaarlijks terugkerende campagne om aandacht te vragen voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen. Dit jaar doen 21 landen mee aan de campagne. In Nederland wordt de Bijwerkingenweek georganiseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Bijwerkingencentrum Lareb.


Deel dit bericht:


Careality