Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
19 december 2017

Winkeliers: “Extra ruime openingstijden nodig vanwege kerstdrukte”

Circa 85% van de gemeenten staat een koopzondag toe op 24 december. Nog nooit deden er zoveel mee aan de koopzondag. Veel gemeenten hebben gehoor gegeven aan de oproep van Detailhandel Nederland om de winkeltijden te verruimen. In sommige gemeenten mogen winkeliers speciaal vanwege de kerstdrukte nu ook in de ochtend open. Een aantal gemeenten heeft de zondag alsnog vrijgegeven. Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag waardoor de laatste, eventuele koopdag een zondag is. Dit schrijft Detailhandel Nederland in een persbericht aan Careality.

In Harderwijk is de topdrukte aanleiding om voor het eerst in de historie een koopzondag toe te staan. Ook Zwolle heeft alsnog ingestemd met een koopzondag voor kerst. In bijvoorbeeld Apeldoorn mogen winkeliers anders dan gebruikelijk reeds open op de zondagochtend. 60% van de gemeenten staat sowieso toe dat winkeliers op (bijna) alle zondagen van het jaar open mogen. In 25% van de gemeenten mag dat af en toe, met inbegrip van de laatste zondag voor kerst. Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland: “De decembermaand is voor sommige winkeliers niet alleen de drukste tijd van het jaar, maar kan ook het verschil betekenen tussen winst en verlies. De gemeenten die meewerken aan ruimere openingstijden zijn dan ook te prijzen.”

Geef ondernemers de mogelijkheid om open te zijn
Detailhandel Nederland roept gemeenten nogmaals op om, voor zover niet geregeld, toch een koopzondag voor kerst toe te staan. Anders moeten veel winkeliers drie dagen achter elkaar gesloten blijven. Dat zijn consumenten niet meer gewend. Het is daarnaast belangrijk om de drukte in de winkels te spreiden en parkeerproblemen tijdens de piek op zaterdag te verminderen.

Check openingstijden
Detailhandel Nederland raadt consumenten aan om de aangepaste openingstijden van de winkeliers te checken in de winkel of op de website. Winkeliers zetten extra medewerkers in en hebben speciale koopavonden om de verwachte drukte in goede banen te leiden.

(foto’s: archief Careality)


Deel dit bericht:


Careality