Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
5 februari 2018

IVM start petitie tegen verkoop zware pijnstillers bij Albert Heijn

Albert Heijn moet onmiddellijk stoppen met het verkopen van zware pijnstillers. Dit stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in de uitzending van EenVandaag van maandag 5 februari. IVM is een petitie gestart. De veiligheid van patiënten is echt in gevaar”, aldus Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM.

Van Brakel vertelt in de uitzending dat er in Nederland meer dan 2000 vermijdbare sterfgevallen zijn vanwege verkeerd gebruik van medicijnen“ Daar horen middelen als ibuprofen, diclofenac en naproxen bij. Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de bokkenpootjes te staan.” Volgens Coolen van Brakel kunnen deze medicijnen zware bijwerkingen geven als maagbloedingen bij onjuist gebruik.

Tabletdrogist
Om die reden zouden deze pillen volgens IVM alleen bij de drogist en de apotheek verkocht mogen worden waar persoonlijke voorlichting aan de klanten gegeven kan worden. EenVandaag geeft aan dat Albert Heijn de voorlichting door drogist of apotheker denkt te ondervangen met de ‘tablet-drogist’, ofwel de drogist op afstand die via een tablet aan het schap te bereiken is. Albert Heijn zegt in een reactie in de uitzending dat supermarkten al jaren UAD en AV middelen verkopen.

Wettelijke zorgplicht geschonden
Coolen van Brakel vindt dat Albert Heijn deze middelen meteen uit de schrappen moet halen. “Als ze dat niet doen, dan is de politiek aan zet. De supermarkt schendt hier de wettelijke zorgplicht en brengt echt patiënten in gevaar.” Hij vreest dat er echt ongelukken kunnen gebeuren als deze pijnstillers zonder toezicht in de winkel blijven liggen. “Wat je wilt voorkomen is dat het kopen van dit soort middelen een soort impulsaankoop wordt. Je wilt toch niet op je geweten hebben dat een verward persoon straks een dodelijke hoeveelheid pillen in zijn mandje stopt en zonder iemand gesproken te hebben de winkel uitloopt.” In de reacties op de uitzending geven kijkers aan dat Albert Heijn niet de enige supermarkt is die de regels omtrent verkoop van zelfzorggeneesmiddelen buigt.

Petitie
Het IVM is maandag een petitie gestart om Albert Heijn op te roepen het verkoop van deze risicovolle middelen te staken. Bekijk hier de uitzending van EenVandaag: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ah-moet-verkoop-zware-pijnstillers-direct-stoppen/

Teken hier de petitie: http://www.petitie24.nl/petitie/1620/verbod-risicovolle-uadgeneesmiddelen-albert-heijn


Deel dit bericht:


Careality