Op maandagavond 5 februari liet het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in de uitzending van EenVandaag weten dat zij een petitie starten tegen de verkoop van zware pijnstillers bij Albert Heijn (zie ook het bericht op deze website van 5 februari).
Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, stelt in de uitzending dat pijnstillers als ibuprofen, diclofenac en naproxen zware bijwerkingen kunnen hebben. Om die reden zouden deze pillen volgens IVM alleen bij de drogist en de apotheek verkocht mogen worden waar persoonlijke voorlichting aan de klanten gegeven kan worden. Coolen van Brakel vindt de bewaking van de zelfzorgmedicijnen via een drogist op afstand, die via een tablet bereikt kan worden, niet voldoende. “Albert Heijn moet deze middelen meteen uit de schrappen moet halen. Als ze dat niet doen, dan is de politiek aan zet. De supermarkt schendt hier de wettelijke zorgplicht en brengt echt patiënten in gevaar.” Het IVM is maandag een petitie gestart om Albert Heijn op te roepen het verkoop van deze risicovolle middelen te staken.
Toezicht en voorlichting noodzakelijk
Marten Hummel, directeur CBD, geeft in een reactie aan Careality aan dat uit onderzoek blijkt dat de consument vaak de eigen kennis van zelfzorggeneesmiddelen overschatten en de risico’s ervan onderschatten. “Daardoor kunnen deze middelen onbedoeld verkeerd gebruikt worden. Dat leidt ertoe dat de middelen niet helpen of tot lichamelijk ongemak kunnen leiden. Actief toezicht op de verkoop en goede en persoonlijke voorlichting in de winkel over aankoop en juist gebruik van UAD-geneesmiddelen is daarom noodzakelijk. Wij, drogisten met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, vinden het belangrijk en ook onze verantwoordelijkheid om consumenten goed voor te lichten. Daarom wordt bij de aankoop van de middelen actief gevraagd of de klant nog behoefte heeft aan advies, zijn er in de winkel voldoende goed opgeleide en nageschoolde (assistent)drogisten aanwezig die de klant persoonlijk adviseren over het juist en veilig gebruik van de middelen. Wij overwegen nog verder te gaan en bij de aankoop van zelfzorggeneesmiddelen klanten actief te waarschuwen als er bijvoorbeeld een wisselwerking is met andere geneesmiddelen. Ook is het belangrijk dat er actief toezicht is zodat bijvoorbeeld de klant niet onopgemerkt veel verpakkingen van pijnstillers afrekent en meeneemt. Dat is verantwoorde zorg en dat vraagt de wet ook bij de verkoop van UAD-geneesmiddelen. Wij vinden het belangrijk dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd erop toeziet en handhaaft dat alle aanbieders van UAD-geneesmiddelen deze verantwoorde zorg leveren, ongeacht om welk soort winkel het gaat. Een scherm in het schap met UAD-geneesmiddelen staat niet gelijk aan persoonlijk advies.”
Teken hier de petitie: http://www.petitie24.nl/petitie/1620/verbod-risicovolle-uadgeneesmiddelen-albert-heijn
Deel dit bericht: