Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
8 maart 2018

Schorsing handelsvergunningen Gastilox en Rilies

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 5 maart 2018 de handelsvergunningen voor de zuurbindende middelen Gastilox en de pijnstiller Rilies geschorst. Deze zelfzorggeneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar en bij enkele drogisterijen en webshops te koop.

Geen gezondheidsrisico’s
Het CBG heeft dit besluit genomen omdat het bedrijf Novum Pharma zich niet houdt aan de wettelijke regels van geneesmiddelenbewaking. Er zijn geen aanwijzingen dat er iets mis is met de veiligheid of werkzaamheid van deze zelfzorggeneesmiddelen. Er is dus geen sprake van gezondheidsrisico’s.

Voldoende gelijkwaardige middelen
Concreet gaat het om de schorsing van de handelsvergunningen voor: Gastilox (kauwtablet, RVG 09613), Gastilox Plus Dimeticon (kauwtablet, RVG 11273), Gastilox 90/60 mg/ml Forte (suspensie, RVG 09616) en Rilies (tablet 25 mg, RVG 14148).

Gastilox (aluminiumoxide) wordt gebruikt voor de behandeling maagzuur en zuur in de slokdarm. Rilies (ketoprofen) is een pijnstiller en ontstekingsremmer. Er zijn volgens het CBG voldoende gelijkwaardige zelfzorggeneesmiddelen beschikbaar.

Uitverkooptermijn
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat weten dat drogisterijen of webshops die nog verpakkingen van Gastilox en Rilies op voorraad hebben, deze mogen blijven verkopen tot de houdbaarheidsdatum verstreken is.


Deel dit bericht:


Careality