Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 oktober 2018

Onderzoek TePe: Merendeel mondzorgprofessionals signaleert dat gebitsverzorging tijdens vakantie flink achteruitgaat

In september hadden mensen massaal spijt over het laten verslonzen van hun gebitsverzorging tijdens de vakantieperiode. Dat blijkt uit onderzoek onder consumenten en mondhygiënisten van TePe Mondhygiëne Producten. Nederlanders poetsen op vakantie nog wel hun tanden, maar het stokeren en rageren schiet erbij in. Bijna 90 procent van de mondzorgprofessionals signaleert dat de gebitsverzorging van patiënten op vakantie flink achteruitgaat. Dit schrijft leverancier TePe in een persbericht aan Careality.

Ontrouw tijdens vakantie
Vakantie doet iets vreemds met mensen, zo blijkt uit onderzoek onder 206 gebruikers van TePe. Weg van huis nemen we het niet zo nauw met de mondhygiëne. Zelfs de trouwste stokeraars laten dan weleens een steekje vallen, vertelt Bas van der Luijt, sr. Brand Manager bij TePe Mondhygiëne producten. “Bijna een derde van de Nederlanders poetst minder dan twee keer per dag tijdens de vakantie. En dan poetsen we ook nog eens minder zorgvuldig. Bovendien verruilen we massaal onze elektrische tandenborstel voor een klassieke handtandenborstel. Thuis poetst 70 procent elektrisch, terwijl op vakantie juist 70 procent de handtandenborstel pakt.”

Vakantie beproeving voor gebit
“Natuurlijk heb je op vakantie wel iets anders aan je hoofd dan mondhygiëne”, stelt Van der Luijt. “Maar het is wel zonde. Want de routine van poetsen en reinigen die je het hele jaar hebt opgebouwd, haal je dan onderuit. Zeker op vakantie kan de mond wel wat extra reiniging gebruiken. Mensen eten zoeter, vetter en vaker. “En met alleen poetsen wordt maar 60% van het gebit gereinigd”, verduidelijkt Van Der Luijt. “De overige 40 procent zit tussen de tanden.” Van de vakantiegangers laat 60 procent de tandenstokers en -ragers thuis, zo blijkt uit het consumentenonderzoek. Op vakantie is het aantal mensen dat niet tussen de tanden reinigt, vijf keer zo hoog als normaal.

Tips
Eenmaal thuis komt de spijt. Zeker wanneer het tijd is voor een bezoek aan de mondhygiënist. In het TePe onderzoek zijn 53 mondzorgprofessionals ondervraagd, waarvan 100 procent aangeeft dat hun patiënten op vakantie minder trouw tussen de tanden reinigen. Een mondzorgprofessional geeft als tip: “Je neemt schoon ondergoed en schone sokken mee in je koffer, dus maak er ook een gewoonte van om ragers, stokers en je tandenborstel in te pakken.” Van der Luijt heeft nog een tip voor komende vakanties: “Gebruik de timer van je smartphone om bij te houden hoelang je poetst. En zet een wekkertje als reminder om een keer per dag tussen je tanden te reinigen.”


Deel dit bericht:


Careality