Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
8 november 2018

Missie geslaagd, Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen wordt opgeheven

Hoe vaak las u over pinrecords of de afname van de hoeveelheid contant geld de afgelopen jaren? Mijlpaal na mijlpaal. Rond de feestdagen kunt u er nog meer verwachten. Dat is niet zomaar. Daar zit een organisatie achter, een samenwerkingsverband tussen ondernemers en banken, de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Die Stichting heeft nu haar doelen bereikt en stopt eind dit jaar met haar activiteiten.

– Een redactionele bijdrage van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen –

Eind 2005 kwamen banken en toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, tankstations) het Convenant Betalingsverkeer overeen. Sindsdien is samengewerkt aan een veiliger, efficiënter en betrouwbaarder betalingsverkeer in Nederland. Het Convenant loopt dit jaar ten einde. De gezamenlijke inspanningen leidden tot aanzienlijke groeicijfers van zowel het aantal pinautomaten als het aantal pinbetalingen. Nederland is  koploper in de eurozone. Bovendien zijn de kosten van pinbetalingen sterk gedaald voor de ondernemers in Nederland. Banken en toonbankinstellingen zijn tevreden over de bereikte resultaten. Op dinsdag 30 oktober werd in het auditorium van DNB in het bijzijn van zo’n 150 relaties onder het motto ‘De laatste ronde’ een congres gehouden over de resultaten van 13 jaar samenwerking.

Bijna overal kan worden gepind

In Nederland staan ruim 360.000 betaalautomaten. Zowel in de detailhandel als bij tankstations is pinnen al jaren gemeengoed. In de ambulante handel en de horeca is de mogelijkheid om te pinnen recent pas sterk gegroeid. Dat is een van de resultaten van de Convenantsamenwerking. In de horeca wordt de pinpas inmiddels bij 92% van alle horecagelegenheden geaccepteerd, terwijl dat in 2005 nog maar 50% was. Bij de ambulante handel geldt dat inmiddels 85% van de ambulante handelaren de pinpas accepteert, terwijl dat percentage in 2005 nog op 21% lag.

Doelstelling 60% pin versus 40% contant gehaald

Een ander belangrijk resultaat is de groei van het aantal pinbetalingen. Het aantal pintransacties is sinds 2005 verdrievoudigd, van 1,3 miljard in 2005 naar ruim 4 miljard in 2018. Mede dankzij grootschalige campagnes als Pinnen, ja graag en Klein bedrag? Pinnen mag! is het pingebruik sterk gegroeid in Nederland. Bordjes met ‘bijbetalen bij kleine bedragen’ zien we tegenwoordig nauwelijks meer. De komst van contactloos betalen zorgt ervoor dat consumenten óók hun kleine bedragen steeds vaker pinnen. Inmiddels is twee derde van de pinbetalingen voor een bedrag van minder dan €20,-.

Het aantal pinbetalingen is het aantal contante betalingen inmiddels ruimschoots voorbij gestreefd. Met een verhouding van 61% pinbetalingen en 39% contante betalingen halverwege 2018 is de doelstelling van de Stichting (60% pin versus 40% contant aan het einde van 2018) ruimschoots gehaald.

Criminelen kregen het steeds lastiger

De afname van het gebruik van contant geld zorgde ervoor dat betalen in Nederland veiliger werd. Kassalades met alleen een beetje wisselgeld zijn immers minder aantrekkelijk voor criminelen. Het aantal overvallen bij winkeliers, horecagelegenheden en benzinestations is tussen 2008 en 2017 dan ook gedaald van 1.171 naar 377.

De schade door skimming daalde tussen 2011 en 2017 van € 39 miljoen naar € 1,5 miljoen, vooral dankzij de invoering van het Nieuwe Pinnen eind 2011. Daarbij pinnen consumenten niet langer met de magneetstrip maar met de EMV-chip in de betaalpas. De Stichting zorgde ervoor dat ondernemers hun betaalterminals versneld gingen vervangen. Met promotiemateriaal en commercials werd iedereen geïnformeerd en de banken voorzagen alle betaalpassen van de EMV-chip.

De  kosten van betalen voor ondernemers daalden

Het toenemend gebruik van pin en innovaties als contactloos betalen zorgden ervoor dat de kosten van een gemiddelde pintransactie in de afgelopen 13 jaar zijn gedaald van 27 cent in 2002 naar 17 cent in 2017. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer inmiddels 29 cent. Ten opzichte van 2002 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen met 93% gestegen en die van pinbetalingen met 58% gedaald. Een contante betaling is inmiddels 70% duurder dan een pinbetaling.  Het toenemend gebruik van pinnen heeft Nederlandse ondernemers een besparing opgeleverd van 1,2 miljard euro in 13 jaar.

De betrouwbaarheid is toegenomen

Ten slotte is de stabiliteit van het betalingsverkeer toegenomen. Dat is belangrijk. Immers, meer elektronisch betalen vergroot de afhankelijkheid van de infrastructuur. Banken, telecomaanbieders en transactieverwerkers hebben dan ook hard gewerkt aan de betrouwbaarheid van hun systemen. De storingsgevoeligheid is sterk afgenomen. De beschikbaarheid van gecertificeerde datacom-diensten voor pinnen bedraagt momenteel 99,9%.

De mensen achter de Stichting

Achterste rij:
Renate de Vree, Janwillem Burgering en
Henk van de Broek.

Voorste rij:
Gijs Boudewijn, Miriam Osten
en Jacques Parson.


Deel dit bericht:


Careality