Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
14 januari 2019

Ed van de Weerd (voorzitter CBD) op nieuwjaarsreceptie: “Grote afstand tussen zelfzorg en eerstelijns zorg neemt af.”

“Drogisten hebben een unieke positie als erkend specialist in zelfzorg. We gaan deze positie verzilveren en laten zien dat drogisten een volwaardig partner zijn voor zorgverleners en overheid”, aldus Ed van de Weerd, voorzitter van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie werd samen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) gehouden op woensdag 9 januari 2019 in Restaurant Groot Kievitsdal in Baarn en werd bijgewoond door ruim 130 belangstellenden.

Volgens Ed van de Weerd hebben drogisten op het juiste moment ingespeeld op de veranderingen in de maatschappij en in de zorg. “De traditioneel grote afstand tussen zelfzorg en de eerstelijns zorg neemt af. Zelfzorg wordt belangrijker. Dan is de drogist de aangewezen partner voor zorgverleners en overheid als het gaat om het geven van persoonlijk advies over zelfzorg aan de consument. Daarmee nemen we de druk weg op de huisartsenpraktijk en kunnen we een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten in de zorg.”

Meer gecertificeerden
Van de Weerd is trots op de sector die op eigen kracht een stap vooruit zet. “We hebben de lat van de kwaliteit die we willen leveren hoog gelegd. Toch is op dit moment 85 procent van de drogisten gecertificeerd en levert verantwoorde zorg. Dat percentage moet echter omhoog en daarvoor ga ik mij inzetten. Doel is dat alle drogisten gecertifieerd zijn zodat wij een serieuze partner zijn voor de klant, de zorgverlener en de overheid in zelfzorg en verantwoord medicijngebruik.”

Van de Weerd (managing director Kruidvat) nam in het voorjaar van 2018 het voorzitterschap over van Johan Boeijenga. Hij benadrukte dat het CBD het beleid van zijn voorganger voortzet. De afgelopen tijd heeft de sector veel geïnvesteerd in het verhogen van de kwaliteit en van de zichtbaarheid van de drogist. Het aantal gecertificeerde drogisten neemt nog steeds toe, het nascholingsplatform ‘Zorg dat je bijblijft!’ wordt massaal gebruikt en jaarlijks organiseert de sector drie publiekscampagnes om de consument te informeren over de toegevoegde waarde van de drogist en het juist gebruik van zelfzorgmedicatie.

Proeftuin met huisartsen
Dit jaar komen daar belangrijke projecten bij. Zo staat de introductie van de actieve risicowaarschuwing bij aankoop van zelfzorggeneesmiddelen voor dit jaar gepland. Klanten krijgen dan bij een negental zelfzorggeneesmiddelen een waarschuwing en een advies.

Van de Weerd: “2019 wordt een belangrijk jaar waarin we onze positie als erkend specialist in zelfzorg gaan verzilveren. Naast de implementatie van de risicowaarschuwing starten we binnenkort een proeftuin met huisartsen. Daarin gaan huisartsen en drogisten in de regio actief samenwerken om in overleg de juiste zorg op de juiste plek te geven aan patiënt en klant. Nu besteden huisartsen jaarlijks ruim 2 miljoen uren aan patiënten die prima bij de drogist terecht kunnen voor het juiste advies. Daarmee kan de drogist de druk op de huisarts verlichten en een bijdrage leveren aan het verlagen van de zorgkosten. Aan de andere kant zullen drogisten klanten op het juiste moment moeten doorsturen naar de huisarts. Overigens verwijzen drogisten al meer dan 250.000 keer per jaar. Dan blijkt het om ernstige klachten te gaan. Deze samenwerking tussen huisarts en drogist moet de nieuwe standaard worden.”

Mindf*ck
Aansluitend verzorgde arts en illusionist Victor Mids, bekend van het televisieprogramma Mindf#ck, een inspirerende presentatie. Mids: “Iedereen gaat te makkelijk naar de huisarts terwijl de drogist prima voorlichting kan geven over kleine kwalen. Ik juich het dan ook toe als drogisten de druk op de eerstelijns zorg wegnemen.”

 


Deel dit bericht:


Careality