Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
4 februari 2019

Lippenbalsem kinderen veilig

De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft met verbazing kennis genomen van de publicatie van de Belgische organisatie TestAankoop en de daaropvolgende uitspraken van de Consumentenbond. Alle cosmetica moeten voldoen aan strenge eisen (wet- en regelgeving). Van de stoffen die in cosmetica worden gebruikt mogen alleen hoeveelheden worden gebruikt die veilig zijn en die geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Ook met het gebruik door kinderen wordt rekening gehouden. Lippenbalsems zijn veilig en kunnen gewoon dagelijks worden gebruikt. Dit meldt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) op hun website ncv-cosmetica.nl.

Minerale oliën, ook wel paraffinum liquidum genoemd, worden al meer dan honderd jaar in cosmetica gebruikt. Minerale oliën kunnen zonder gezondheidsrisico’s in lippenbalsems gebruikt worden. De industrie heeft een speciale aanbeveling voor het gebruik van minerale oliën in lippenbalsem. Cosmeticafabrikanten gebruiken gezuiverde minerale oliën van hoge kwaliteit, die veilig zijn voor consumenten. De hoge kwaliteitseisen waaraan lippenbalsems moeten voldoen, garanderen dat uitsluitend minerale oliën worden gebruikt die geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Lippenbalsems met minerale oliën kunnen zeer kleine sporen van onverzadigde aromatische koolwaterstoffen (MOAH  – Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) of verzadigde aromatische koolwaterstoffen (MOSH – Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) bevatten. MOSH en MOAH zijn verontreinigingen en worden niet als ingrediënten toegevoegd aan lippenbalsems; daarom worden deze stoffen niet vermeld in de ingrediëntendeclaratie (op het etiket). De minimale hoeveelheden MOSH en MOAH die soms na zuivering van de minerale olie als sporen achterblijven, zijn via wetenschappelijk onderzoek veilig bevonden voor de gezondheid van consumenten. In de hoeveelheden waarin de stof in lippenbalsems soms voorkomt, is géén sprake van een mogelijk negatief effect op de gezondheid.

Een aantal jaar geleden heeft de Duitse Consumentenbond (Stiftung Warentest) een vergelijkbaar onderzoek gedaan als de Belgische TestAankoop. De Duitse overheid heeft toen het onderzoeksinstituut BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung, vergelijkbaar met het RIVM) de veiligheid van minerale olie in cosmetica laten beoordelen en zij kwam tot de conclusie dat gebruik van minerale olie in cosmetica (inclusief lippenbalsems) veilig is. De NCV is daarom ook zeer verbaasd dat consumentenorganisaties deze conclusie van een vooraanstaand wetenschappelijk instituut niet meenemen in hun communicatie.

De NCV betreurt dat ouders en kinderen onnodig angst wordt aangejaagd: lippenbalsems zijn gewoon veilig voor dagelijks gebruik!

Lees meer over minerale oliën in lippenbalsems in onze FAQ.


Deel dit bericht:


Careality