Onafhankelijk vakblad voor managers in de drogisterijbranche
*/ ?>
20 februari 2019

Zelfvertrouwen en levenskwaliteit kernbegrippen bij gebruik cosmetica

Breed marktonderzoek onder Nederlanders van 16-75 jaar geeft een interessant beeld van de beleving en het consumentengedrag bij aankoop en gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten, ook wel cosmetica genoemd. Van tandpasta en zeep tot anti-zonnebrandmiddel en van shampoo tot handcrème en parfum; we gebruiken allemaal dagelijks een aantal van deze verzorgingsproducten. Dit meldt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) in een persbericht aan Careality.

Voor ruim 2/3 van de consumenten en voor meer dan 80% van de vrouwen zijn het versterken van zelfvertrouwen en kwaliteit van leven dé redenen om cosmetica te kopen en te gebruiken.  Daarmee bevestigen deze producten hun functionele belang in ons dagelijks leven en in ons economische verkeer.

Prijs & kwaliteit
Niet opvallend is dat de prijs bij reden voor aankoop op de 1e plaats genoemd wordt; gevolgd door de werking van het product. Daarbij wordt de consument ook kritischer op de informatie op de verpakking, die door 75% van de ondervraagden wordt gelezen; met name de gebruiksaanwijzing en ingrediëntenvermelding. Dit bevestigt de noodzaak van goede productinformatie.

Merkbeleving
De veiligheid voor de gezondheid, en het merk komen op een gedeelde 3e plek als motief bij aankoop. Daarbij kan worden opgemerkt dat 88% van de consumenten vertrouwen heeft in de veiligheid van de cosmetica die te koop zijn. De meerderheid baseert dat op eigen ervaringen.  Overigens wordt de NVWA, de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit, genoemd als dé autoriteit op het gebied van productveiligheid voor persoonlijke verzorgingsproducten.

Milieubewustzijn
Opmerkelijk is dat aspecten zoals dierproefvrij, natuurlijk of duurzaam, nauwelijks genoemd worden als motief voor aankoop. Dit terwijl de consument op deze terreinen wel mondiger is geworden; toch blijkt dat (nog) een geringe rol te spelen bij aankoop van cosmetica. Deze aspecten worden wèl actief betrokken bij de ontwikkeling van cosmeticaproducten door vele (inter-) nationale fabrikanten.

Kortom, onze uiterlijke verzorging is een belangrijk dagelijks aspect in ons leven. En méér zelfvertrouwen kunnen we allemaal gebruiken! Dit marktonderzoek is uitgevoerd door het Bureau Motivaction uit Amsterdam onder 1047 personen.


Deel dit bericht:


Careality